Taaie moordzaken tarten recherche

Zoeken naar sporen aan het Hoendiep (foto Martin Nuver)
Zoeken naar sporen aan het Hoendiep (foto Martin Nuver)

Het gros van de moordonderzoeken bestaat uit moord- en doodslagzaken in de relatiesfeer. Relatief redelijk makkelijk op te lossen zaken.

In het Noorden is de balans nu volledig zoek. Van de acht mensen die dit jaar door geweld om het leven kwamen, was er maar één die een relatie had met de vermoedelijke dader.

De recherche heeft de handen vol aan acht moorden uit 2012 en 2013 die worden onderzocht. Of de politie heeft geen idee wie de dader is, of de verdachte ontkent of hij werkt totaal niet mee.

De enige moord waarvoor tot dusver nog niemand is opgepakt, is de zaak Berend Smit. Smit (55) uit Dwingeloo werd op 7 november overdag in het nationaal park Dwingelderveld doodgeschoten.

Voor de politie een lastige kluif. Smit leidde een ogenschijnlijk gewoon leven en getuigen van de moord zijn er niet.

Ook de moord op André Lubbers (1968) in augustus in Klazienaveen is geen abc-tje voor de recherche. Lubbers werd thuis doodgeschoten.

Ontkennende en zwijgende verdachten maken het voor de politie moeilijk om te bepalen wie welke rol had bij de moord. Drie opgepakte mannen zijn in de woning geweest. Maar hebben ze ook geschoten? En wie dan? Het proces is al uitgesteld vanwege onduidelijkheid over de rolverdeling.

Gudrun Küster
Gudrun Küster

Dan 2013: twee dubbele moorden en weer twee ontkennende verdachten. Een 37-jarige Groninger zit vast voor het ombrengen van Gudrun Küster (66) en Trevor Griffiths (71) op en rond 18 januari in Groningen. De man, een bekende uit het drugscircuit, werkt totaal niet mee aan het onderzoek.

Ook voor de moord op het echtpaar Westra uit Aduard begin maart in Groningen zit een verdachte vast. Lammert en Marga werden doodgeslagen op hun boot, die ze te koop hadden. Tijdens een proefvaart op 5 maart doodde iemand ze. De politie vond de lichamen een dag later in het Hoendiep terug.

Harmen R.: ontkent ook
Harmen R.: ontkent ook

De dakloze Harmen R. (40) werd een dag later opgepakt. Het klopt, zo heeft hij tijdens verhoor aangegeven, dat hij die maandagmiddag in de buurt van de boot was. Ook had hij belangstelling getoond voor de Mailo. Maar aan boord was hij niet en de moord heeft hij ook niet gepleegd. Zegt hij.

De recherche moet aantonen dat niemand anders dan R. het echtpaar aan boord van de boot in ongeveer 45 minuten kan hebben omgebracht. In deze drie kwartier tufte volgens getuigen het scheepje weg en werd hij twee kilometer verderop afgemeerd.

Of er sporen van R. op de boot zijn aangetroffen is niet bekend. Justitie en politie zeggen hier niets over.

Tenslotte zijn er nog twee moorden in Oosterwolde (Henk Eker, 9 januari) en Sneek (Abdi Awale, 8 maart). Voor beide zijn verdachten opgepakt, maar ook deze zaken zijn lastig. Het onderzoek naar de moord op Jan Elzinga uit Marum in juli 2012 staat op een laag pitje. De politie denkt in ieder geval de schutter en opdrachtgever te hebben.

De moordzaken kosten flink wat capaciteit. Lopende, andere onderzoeken liggen stil of worden beknopter uitgevoerd.