De Groninger HIV-affaire

Kranten over de hele wereld berichtten in 2007 over het bizarre nieuws dat drie mannen in Groningen op grote schaal bezoekers van seksfeesten drogeerden, verkrachtten en injecteerden met hiv-besmet bloed. De reacties op de zaak waren die volgden waren ongekend heftig: van grote ontsteltenis tot oprechte walging.  Begin 2010 legde het Leeuwarder Hof twee van de drie verdachten zware straffen op, na zeer verrassende wendingen in de strafzaak.  (lees reacties op Verdoofd, verkracht en besmet onder de tekst)

Het boek ‘Verdoofd, verkracht en besmet, de Groninger hiv-affaire’ is een complete, spannende en diepgaande reconstructie van een volstrekt unieke zaak die wereldnieuws werd.

De auteur beschrijft uiterst gedetailleerd wat er op de feesten gebeurde, laat uiterst gedetailleerd zien hoe justitie en advocaten de strafzaak opbouwden,  voert de lezer naar de rechtszaal voor een ongekend spannend proces.  Andere thema’s die aan bod komen zijn:
Wat was het motief van de verdachten? Wie waren de mannen die de bonte seksparty’s bezochten? Waarom deden bepaalde slachtoffers geen aangifte? Hoe kwam de politie de zaak op het spoor? Kon justitie iets bewijzen waarvan nauwelijks nog sporen waren? Hoe verging het daders en slachtoffers?
Het Het boek ‘Verdoofd, verkracht en besmet, de Groninger hiv-affaire’ gaat dieper in op de strafzaak dan de berichtgeving in de media en kent details die tot op vandaag onbekend waren.  Ook is bewijsstuk nummer 1, de Meester Peter Brief, volledig terug te lezen in het boek.

Alle betrokken partijen doen voor het eerst hun verhaal. Zo vertelt een slachtoffer waarom hij terug bleef komen op de feesten waarop hij telkens knock-out ging en een verdachte hoe hij terugkijkt op de rechtszaak en de feesten. De rechercheurs die bij het onderzoek betrokken waren doen hun ontluikende verhaal.

Zij vertellen hoe nieuwe mannen geïnjecteerd raakten ondanks het feit dat ze bovenop de zaak zaten. Het spannende juridische gevecht beschrijft de auteur tot in de kleinste details. Verdoofd, verkracht en besmet, de Groninger hiv-affaire is een compleet journalistiek werk dat enerzijds juristen, advocaten en rechtenstudenten met veel interesse zullen lezen, maar ook simpelweg een razend spannend boek is voor de leek.

 

Reacties op de Groninger hiv-affaire:

Gerlof Leistra (Elsevier): ‘een uitstekend boek‘ , ‘Op nuchtere toon belicht hij alle facetten van een bizarre affaire die wereldnieuws was: medisch, juridisch en moreel’ , ‘gedegen aanpak’

Peter R de Vries: Het is een bizar, huiveringwekkend boek, een uitstekende reconstructie van misdaadverslaggever Mick van Wely. Cijfer: een 8

Wim Anker (advocaat): ‘Helder geschreven verhaal over een ‘besmette zaak’, ‘Eindelijk de feiten in plaats van vermoedens en gissingen’.