Afperser Veda B. opnieuw opgepakt

Veda B. opnieuw gepakt voor afpersing

Kent u ze nog? Freddie L. en Veda B. oftewel ‘de Kale en de Turk’. Het duo uit Groningen genoot landelijke bekendheid na een reeks van afpersingen in vooral het Noorden van het land. Ze werden begin vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel (onderzoek Fair Play). B. is opnieuw opgepakt. Hij wordt verdacht van oplichting en afpersing. Ditmaal in Gorssel bij Zutphen.

B. zou een man ernstig hebben bedreigd en ruim 40.000 euro afhandig hebben gemaakt. Het openbaar ministerie in Zutphen heeft de aanhouding bevestigd. Het onderzoek naar de man loopt nog.

Veda B. kwam in mei vorig jaar vrij. Hij kreeg aanvankelijk een gebiedsverbod voor het gehele Noorden opgelegd. Maar het verbod hield geen stand want de juridische grond ervoor ontbrak. Tot grote ergernis van staatssecretaris Fred Teeven die zich persoonlijk met de zaak bemoeide.

B. werd nog in verband gebracht met de liquidatie van de zakenman Gert Nijkamp uit Apeldoorn en de recherche keek naar zijn mogelijke rol bij de liquidatie van Tefvik Igli, eveneens een Turk, in Leeuwarden. Deze moord is nog steeds onopgelost. Voor geen van beide zaken is hij echt aangemerkt als verdachte. Veda B.moet nog 170.000 euro terugbetalen aan slachtoffers uit het afpersingsonderzoek Fair Play.

B. is een man van pittige uitspraken. Hij boezemde zijn slachtoffers grote angst in. Lees hier (De Kale en de Turk: afpersers) twee grote artikelen over incassobureau ‘Binnen zonder kloppen’.