Zeven en acht jaar cel voor ‘cokeboot’

De cokeboot Louise

Oud-scheepswerfhouder Klaas L. uit Meppel is vandaag veroordeeld tot zeven jaar cel voor de smokkel van de 1000 kilo coke waarmee hij in augustus vorig jaar werd gepakt in Southampton. Medeverdachte Mohammed Z. uit Amsterdam kreeg acht jaar opgelegd. Ook voor zoon Robert van Klaas L. pakte het vonnis beroerd uit. Er was  drie jaar tegen hem geëist, maar de rechtbank veroordeelde hem tot vijf jaar cel.

Klaas L. bestierde een scheepswerf in Waalwijk. De rechtbank achtte bewezen dat hij samen met zijn zoon de 1000 kilo cocaïne bij Venezuela in een jacht laadde en naar Nederland probeerde te smokkelen. L. heeft altijd ontkend te hebben geweten van het transport. De Amsterdamse oud-sportschoolhouder Mohammed Z. wordt gezien als de grote man achter het transport. Hij zou de financier zijn geweest. De broer van Robert werd volledig vrijgesproken.

Robert L. had bekend dat hij met zijn vader de coke inlaadde. De officier vond dat gegeven en het feit dat hij onder psychische druk van zijn vader stond, reden om een veel lagere straf te eisen dan tegen zijn vader. De rechter ging hier niet in mee.

Vonnissen: Mohammed Z., Klaas L, Robert L. en Adriaan L.

Wat er aan het vonnis voorafging in de rechtszaal: het cokeboot-proces