Twee moorden binnen 24 uur in Noorden

Moord in de rosse buurtTerwijl de noordelijke recherche vandaag nog volop bezig was met het onderzoek naar de doodgestoken Bulgaarse prostituee Mariyana Lenarova (43) in Groningen, kwam er bij de politie een tweede melding binnen van een moord. In het Friese Oosterwolde bleek een man te zijn neergeschoten. In september werd in het dorp ook al een vrouw vermoord.

Lees onderaan ook: donderdag proces ‘moord zonder lijk’.

Een verontrustend begin van 2013. Niet alleen in het Noorden, maar ook elders in Nederland. Tot dusver werden dit jaar al acht mensen omgebracht. In nog geen tien dagen tijd. Terwijl 2012 opnieuw een daling liet zien van het aantal moord- en doodslagzaken. Maar: de lange termijn geeft een echte indicatie op het gebied van moord en doodslag, niet de korte.

In Groningen is de politie naarstig op zoek naar een man van rond de 45 jaar. Een vaste bezoeker van de Groninger rosse buurt Vishoek. De recherche denk dat deze man de Bulgaarse Lenarova dinsdagnacht heeft doodgestoken in het prostitutiepandje waar ze werkte. Hij verliet een paar minuten voordat de vrouw dood werd aangetroffen het pand. De Vishoek bestaat nog drie jaar. Dan dooft de gemeente de rode lichten in deze rosse buurt.

Om drie uur vanmiddag maakte in Oosterwolde een schietpartij een einde aan het leven van een 51-jarige man. Hij werd in de achtertuin van een woning aan de Hooge Esch gevonden. Reanimatie hielp niet meer. De bewoonster van het huis had de politie gebeld. Twee mannen en een vrouw reden meteen na de schietpartij weg en werden even later opgepakt. Eén van de mannen zit nog vast. De achtergrond van beide incidenten is nog niet duidelijk.

Morgen dient in de Groninger rechtbank een bijzondere zaak. Een ‘moord zonder lijk’ proces. Cafer G. heeft volgens justitie zijn huisgenoot Michael de Vrieze in april 2010 vermoord. Het grote probleem voor het openbaar ministerie: het lichaam van De Vrieze is nooit gevonden. Veroordelingen bij moorden zonder lichaam zijn niet onmogelijk, maar wel lastig.

De officier van justitie gaat verschillende scenario’s uiteenzetten en duidelijk maken dat er maar een reëel scenario is: namelijk dat De Vrieze vermoord werd en dat Cafer G. hiervoor verantwoordelijk is. Een spannende zitting na een even boeiend rechercheonderzoek.

Cafer G., verdacht van de moord op Michael de Vrieze
Cafer G., verdacht van de moord op Michael de Vrieze

Meer over de zaak Michael de Vrieze hier. Achtergrond over moorden zonder lichaam hier.

VOLG PROCES VIA TWEETS

Volg donderdagmorgen vanaf 09.00 uur op www.dvhn.nl tweets vanuit de rechtbank. Tweets volgen kan ook hier (rechtsonder op pagina)