Opnieuw doorbraak moordzaak na dna-match (update)

Ehsan M. (22)
Ehsan M. (22)

Opnieuw heeft een dna-match gezorgd voor een aanhouding in een oude moordzaak. De politie heeft een 22-jarige man uit Meppel opgepakt voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Jannie de Kruys-Deen (88) uit Meppel. Hij liep tegen de lamp toen hij dna moest afstaan vanwege de mishandeling van twee agenten.

De moord in Meppel staat bekend als de ABC-moord, genoemd naar het verzorgingstehuis waar de vrouw woonde. Ze werd op 16 juni 2009 gevonden in haar kamer. De vrouw was gedeeltelijk ontkleed en lag vastgebonden met tape op bed. Op haar lichaam is een spermaspoor gevonden. Een verpleegster die ’s nachts de kamer binnenkwam zag nog net een man door een raam naar buiten glippen.

Een groot dna-bevolkingsonderzoek onder de bevolking in 2010 leverde geen match op. Saillant detail: 18 mensen weigerden dna af te staan. Eén van de ‘wangslijmweigeraars’ was de nu 22-jarige Ehsan M. Zoon van Afghaanse vluchtelingen. Hij zat in Meppel op een school die nog geen 150 meter verwijderd is van het verzorgingstehuis.wangslijm

Politie en justitie zetten alle middelen in: 21.000 opsporingsflyers werden verspreid, de zaak kwam meermalen in Opsporing Verzocht en er was het bevolkingsonderzoek.  De moord leek een geschikte ‘kandidaat’ voor een dna-verwantschapsonderzoek. Zoals bij Marianne Vaatstra. Maar dat blijkt nu, zo goed als zeker, niet meer nodig. Er is een verdachte en een loepzuivere dna-match.

In het afgelopen jaar werden de moorden op Marianne Vaatstra (Veenklooster) en Henk Opentij en Mary Run (Amsterdam) ook al opgelost na dna-matches. Door een dna-match kon in augustus een verdachte worden opgepakt voor de ‘zwembadmoord’ op Jan Elzinga uit Marum (juli 2012).

De verdachte was dus 18 in 2009. De recherche hield al rekening met een jonge dader. Verdachten van zedendelicten met bejaarde slachtoffers zijn vaak jong. In 2011 pakte de politie in Zuidlaren een 17-jarige jongen op voor de aanranding van een 73-jarige vrouw. Het jaar ervoor probeerde een 13-jarige jongen een 91-jarige vrouw te verkrachten in Amsterdam-Oost.

Soms gaat het om jongens of jonge mannen die niet beschikken over de sociale vaardigheden om op een normale manier contact te maken met vrouwen en regelmatig zijn afgewezen. Ze zoeken dan een makkelijk slachtoffer uit.

Volgens de psychiater Bram Bakker (auteur van het boek ‘Over seks gesproken‘) kampen jongeren die een seksuele voorkeur hebben voor bejaarden, met een hersenafwijking. “Perversie. Net zoals bepaalde mensen een specifieke voorkeur hebben voor vrouwen met een stompje.” Er is weinig wetenschappelijke literatuur over het fenomeen.

Meer over dna-succes bij moordzaken hier

Het persbericht van justitie over de aanhouding: hier 

Morgen meer in Dagblad vh Noorden