Nieuw boek crimejournalist Simon Vuyk: Meesterschrijvers

 

Advocaten vertellen

Vanaf 1 juni in de winkel

Tot hoever gaat het recht op zelfverdediging in praktijk? In welke mate is justitie bereid om zich in te leven in de wereld van mogelijke slachtoffers van vrouwenhandel om zo tot  aangiften te komen? En hoe ontsnapten twee Italiaanse criminelen aan de straf levenslang? Misdaadjournalist Simon Vuyk liet advocaten in Nederland een bijzonder zaak uit eigen praktijk schrijven. Het resultaat is Meesterschrijvers: een boek met 25 kritische, spannende en verbazingwekkende verhalen.

Eén van de hoofdstukken, Voodoo in de rechtszaal, is geschreven door de advocaat Justus Faber. Hij stond een verdachte in de Koolvis-zaak bij: het onderzoek naar een wereldwijd opererende Nigeriaanse mensenhandelbende. Slachtoffers zouden in Nigeria verteld zijn dat ze onder Voodoo-invloed waren gebracht. Behekst, zeg maar. Als ze zich niet zouden prostitueren wachtte hen verschrikkelijk onheil.

Justitie zette bij de gesprekken met de vrouwen een Nigeriaanse geestelijke en een ex-prostituee in. Dit om de vrouwen gerust te stellen en ze over de streep te halen om aangifte te doen. Faber vertelt hoe het initiatief van de aangifte hierdoor in zijn optiek niet lag bij de slachtoffers, maar bij het ‘ingehuurde’ duo. Door enthousiast te vertellen over de voordelen van de B9 status voor asielzoekers, zouden de vrouwen zich volgens Faber hebben laten verleiden tot het doen van aangifte. Al dan niet op waarheid gebaseerd. Overigens werd een deel van de verdachten wel degelijk tot flinke straffen veroordeeld.

Peter Plasman vertelt in het boek over Brian. Een man die thuis werd overvallen en zwaar mishandeld. Hij probeerde zijn leven te redden met een sprint naar de keuken waar hij een mes pakte en één van de overvallers stak. De overvallers vertrokken. Maar toen begon de ellende pas echt voor Brian. Hij werd opgepakt op verdenking van poging tot doodslag. Tot hoever

gaat het recht op zelfverdediging?

De Friese strafpleiter Wim Anker en de advocaat Geertjan van Oosten beschrijven het proces rond de A12-moorden. Hoe tegen twee Italianen levenslang werd geëist voor de dubbele

Plasman

moord en hoe de twee raadsmannen levenslang wisten om te zetten in vrijspraak (voor de moorden). Bijzonder zijn ook de verhalen over een autodief die tijdens een klus werd geconfronteerd met een kind op de achterbank en een amateurwielrenner die tijdens een training een bejaarde vrouw doodreed.

Het boek bevat bijdragen van onder meer de bekende strafpleiters Esther Vroegh, Cees Korvinus, Geert-Jan Knoops en Arthur van der Biezen. Stuk voor soepel geschreven, intrigerende verhalen. Vaak een ander geluid. Dat uit de wereld van de advocatuur. Een echte aanrader.

Samensteller Simon Vuyk(1960) is misdaad- en onderzoeksjournalist. Hij was jarenlang eindredacteur van het tv-programma van Peter R. de Vries en publiceerde verschillende

boeken. Onder andere over de moord op Nicky Verstappen en de vuurwerkramp in Enschede. Zijn laatste werk is De Blikken Dominee, over de dominee uit Harlingen die levenslang kreeg voor de moord op zijn dienstmeid. Zie ook www.vuykenco.nl.

Boekgegevens
Paperback, 256 pagina’s, ISBN 97890 8975 2147, prijs € 18,95

Uitgeverij JustPublishers