Jolanda Meijer: vermoord en gedumpt in een gierput?

Het mysterie Jolanda Meijer

Twee boerderijen  in het Noord-Groningse Winsum worden vandaag en morgen volledig uitgekamd. Speciale eenheden van de politie, forensisch specialisten van het NFI en rechercheurs zoeken naar het lichaam van de in 1998 verdwenen Jolanda Meijer (34) uit Groningen.

De voormalige bewoner en eigenaar van de complexen zou haar vermoord hebben. Dumpplek van het lichaam: een gierkelder. De zoekactie naar het lichaam van de Groningse is in het diepste geheim voorbereid.

Verslaafde straatprostituees zijn kwetsbare vrouwen. De constante, onuitputtelijke zucht naar drugs en geld maakt ze minder alert voor gevaren. En de wereld waarin ze leven zit vol gevaar. Jolanda Meijer flirtte met de dood. Niet alleen omdat ze veel drugs gebruikte, maar ook omdat ze er een sport van maakte om klanten en criminelen te beroven. Het was geen lieverdje.

Jolanda als meisje

In februari 1998 werd Jolanda door de politie voor het laatst gezien in een drugspand in Groningen. Andere prostituees zouden haar nog in april hebben gesproken. De politie ging lange tijd uit van een vermissing. Misschien wel te lang. ‘Jolanda Meijer’ is toegevoegd aan de lijst met cold case zaken. De politie gaat ervan uit dat ze is vermoord. Maar door wie?

Met Rob Zijlstra van Dagblad van het Noorden proberen we al meer dan tien jaar lang antwoord te geven op de vraag. We praatten met met tientallen mensen waaronder criminelen, collega-

prostituees en rechercheurs. Spitten ook de agenda’s van Jolanda door. Ze hield namelijk zeer nauwkeurig bij wie ze bezocht en wat ze deed.

De agenda en tips leidden naar dubieuze cafés en personen in Groningen en Friesland. De recherche liep ze ook langs. Maar zonder resultaat. Op twee plekken is al gezocht naar het lichaam. Maar zonder resultaat.

De onzekerheid tart de familie van Jolanda. Bij de ouders thuis prijken nog altijd de foto’s van hun dochter in de woonkamer. Een brandend kaarsje symboliseert de hoop die er nog is. Vader Wim moest in juni 2007 de zoektocht naar zijn dochter staken. Hij liet na zijn overlijden vrouw Tiny alleen achter. Die hoopt nog op een wonder. Dat ze haar dochter toch nog ooit kan begraven. En misschien zal weten wat er met haar gebeurd is.

Er was een gerucht. Jolanda Meijer zou vermoord en gedumpt zijn in de gierkelder van een boer en klant uit Winsum. Mogelijk had ze de  rijke boer net als andere klanten belazerd. De man was een fervent bezoeker van de Groninger tippelzone en liet vrouwen bij hem thuis komen.

Het lichaam van de prostituee zou in een gierput op de boerderij van de boer zijn gedumpt. De boer is inmiddels verkast. De boerderijen worden door nieuwe families bewoond. De politie zegt nadrukkelijk dat de boer (nog) geen verdachte is.

Meijer is niet de enige prostituee die op de cold case lijst van de noordelijke recherche staat. Haar goede vriendin en ‘partner in crime’ Marian Kusters (2009) staat er ook op. Ook zij verdween ineens. Dan zijn er nog Antoinette Bont (1994) en Ineke Fleurke (1994). Delen van het lichaam van Bont werden kort na haar verdwijning ontdekt in wateren in Groningen en Drenthe.

De lichamen van Kusters en Fleurke zijn nooit teruggevonden. Mogelijk worden op de terreinen stoffelijke resten van meer lichamen ontdekt. Vooralsnog is het puur speculeren.

Een kreet op de muur van een fietstunnel in Groningen (april 2010, foto Rob Zijlstra)

Dagblad van het Noorden heeft een rol gespeeld bij het hernieuwde onderzoek naar de verdwijning van Jolanda Meijer. Dat heeft onder meer te maken met een concrete tip. Nadere bestudering van de dossiers en aanvullend onderzoek hebben politie en justitie doen besluiten om te gaan zoeken. Er is niet meer louter en alleen het gerucht.

Op www.dvhn.nl en op deze weblog is nieuws over de zoekactie te lezen. Nieuws letterlijk vanaf de complexen waar gezocht wordt.

Volg ‘live- tweets’ via @mickvanwely en @zittingszaal14 (website)

Meer over cold case zaken: hier

Info of contact? mickvanwely@gmail.com of rob.zijlstra@dvhn.nl