Moord in Friese dorp Oosterwolde (UPDATE)

Twee verkrachtingen van bejaarden

(LET OP: update van  9 okt hier)

In het Friese Oosterwolde is woensdagochtend een 67-jarige vrouw dood aangetroffen in een woning aan de Klazingaweg. De politie gaat inmiddels uit van een misdrijf en onderzoekt  met 25 mensen de gewelddadige dood van Marijke Heijltjes. Met een helikopter is vandaag uitgebreid gezocht naar sporen in de omgeving van de woning van het slachtoffer.

Oosterwolde: een klein dorp. Maar met twee spraakmakende cold case zaken, namelijk ernstige verkrachtingen van bejaarde vrouwen. Nu zit de schrik er opnieuw dik in.

Op de lijst met onopgeloste zware misdrijven van de noordelijke recherche staan nagenoeg alleen maar moord- en doodslagzaken en vermissingen waarbij de politie er zeker van is, dat de vermiste is omgebracht.

Bij drie dossiers is hier geen sprake van. In 2000 werd gepoogd om een toenmalige hasjhandelaar uit ’t Zandt (Gr) op te blazen op de snelweg. Hij verloor hierdoor een been. De twee andere  cold case zaken zijn zware verkrachtingszaken. In dat kleine Friese dorp Oosterwolde met  iets meer dan 10.000 inwoners.

Het Noorden telt 26 cold case zaken

Een 85-jarige vrouw werd ’s ochtends op 6 mei 1990 overvallen en verkracht in haar bungalow aan de Mr. Verwerstraat. Op 24 juni 1991 overkwam een 78- jarige vrouw hetzelfde in haar woning aan ’t Oost. De dader ging er met geld vandoor.

In 2006 deed de politie een dna-onderzoek onder mannen in het dorp. Slechts 35 mannen deden mee. Het onderzoek leverde geen hit op. De twee vrouwen zijn inmiddels overleden, maar niet vergeten.

Marijke Heijltjes is de derde inwoner van de gemeente Ooststellingwerf in tien jaar tijd die door geweld om het leven is gekomen. Caféhouder Fokko Werkman uit Haule en Marinus Ooms uit Haulerwijk werden eerder vermoord.

Tot dusver zijn dit jaar in Groningen, Drenthe en Friesland vijf personen door geweld om het leven gekomen.

4 februari: In Groningen wordt Ertas Cakici (35) doodgeschoten in café ’t Kleine Kroegje. Voor de moord zijn drie verdachten opgepakt.

25 april: In Assen doodt een moeder haar 14 maanden oude baby. Ze meldt zich daarna op het politiebureau.

10 juli: In Marum (Gr) wordt Jan Elzinga ’s (40) ochtends voor het zwembad  doodgeschoten. Inmiddels zitten twee verdachten vast.

11 augustus: Verontruste buurtgenoten vinden André Lubbers (68) dood in zijn woning in Klazienaveen (Dr). Hij blijkt te zijn doodgeschoten.

12 september: In het Friese Oosterwolde wordt de 67-jarige vrouw Marijke Heijltjes dood aangetroffen in haar huis. Ze is door geweld om het leven gekomen.

 

 

 

Info? mickvanwely@gmail.com