Deze week diende in de rechtbank Rotterdam het proces tegen de oud-jachtwerfeigenaar Klaas L. uit Meppel, zijn zoons en de Amsterdammer Mohammed Z. In hun peperdure jacht Louise werd 1000 kilo coke gevonden. De partij zou in het Caribisch gebied in de boot gestopt zijn. De coke bereikte Nederland niet. In Southampton jubelde de Britse politie toen ze de ‘snuif’ uit een geheim compartiment haalde. Dinsdag eiste justitie straffen tot acht jaar tegen de verdachten. Vandaag vroeg de verdediging om vrijspraak.
Het is een scenario voor een dramaserie over een werf. Een gezin van scheepsbouwers raakt in de financiële problemen en besluit om een drugstransport uit te voeren. Maar het is geen verzinsel. Het is waarheid. Maar wie speelde in de ‘drama’ welke rol? En wie zat er werkelijk achter het transport?
De Britse recherche belde deze week nog met het landelijk parket van justitie. De Britten willen op het jacht Louise waarin de coke was verstopt een persconferentie houden over de veroordeling van de verdachten. Op de boot. Als machtsvertoon. Een triomf. Waarom? Omdat nooit eerder in de geschiedenis van het land zo’n grote hoeveelheid harddrugs is onderschept. ( De cokeboot: route en smokkelmethode).
Klaas L. (61) en zijn drie zonen runden tot een paar jaar geleden de werf Triton in Waalwijk. Na een zakelijk geschil met derden over een boot raakte de familie financieel in de problemen. Dinsdag verklaarde zoon Robert (33) dat zijn vader hem onder druk zette. Hij moest eind 2010 meewerken aan een groot drugstransport, want anders zou er beslag worden gelegd op al
zijn bezittingen. Ook sportschoolhouder Mohammed ‘Mo’ Z.(45), een compagnon van de vader, zou druk op hem hebben uitgeoefend.
L. vertelde dat ‘Mo’ een koper had voor het statige miljoenenjacht van Klaas L., de Louise. Het schip ging via de Nederlandse Antillen naar Isla Margarita in het Caribisch gebied. Hier zou het gebruikt worden voor uitjes: chartertochten.
“Ik heb het vervoer naar het Caribisch gebied geregeld, maar daarmee hield mijn betrokkenheid op”, zei vader L. in de rechtbank. De rechter confronteerde hem met het feit dat hij ook na de aanvang van dit vervoer veelvuldig contact onderhield met Mohammed Z. Met een telefoon waarmee alleen gesprekken werden gevoerd tussen Mo en Klaas.
“Is dat niet apart? Dat jullie een telefoon hadden om alleen met elkaar gesprekken te voeren?”, vroeg de rechter. Klaas L. antwoordde dat Mo dat gewoon prettig vond.
Met de boot werd nauwelijks gevaren. Er zouden technische problemen zijn en de boot moest via Southampton terug naar Nederland. De rechter: “Dat is ook wat. Waarom kon de boot niet daar gerepareerd worden?” Volgens Klaas L. was dat alleen op de werf in Waalwijk mogelijk.
Zoon Robert L. vertelde in de rechtszaal net als bij de recherche gedetailleerd hoe hij en zijn vader in de haven van Porlamar op Isla Margarita de boot vol coke stouwden. Vader haalde de drugs op en de hele nacht waren ze bezig met inladen. De drugs gingen in een speciaal compartiment onder het zwemplateau van de boot. “Toen de drugs in de boot zaten, voelde de lading als een zware steen op mijn maag”, zei Robert. Klaas L. keek strak en zwijgzaam voor zich uit.
De boot lag vlakbij een politiepost in de havenplaats Porlamar. Zoon Robert verplaatste de boot daarom ’s nachts. Volgens pa omdat er veel wind stond. Misschien dat vanwege de verplaatsing de plaatselijke politie onraad rook. Met honden gingen beambten aan boord. De honden sloegen aan maar de politie deed niets. Ze hadden niets door. Tenminste: voor zover
Klaas L. en zijn zoon dachten.
Maar de politie vermoedde wel degelijk dat er drugs waren en volgden heimelijk de route van het jacht dat in een transportschip naar Southampton werd vervoerd. In de hoop op het
oprollen van de gehele organisatie achter het transport. De Britse politie haalde de drugs na zes dagen zoeken, zagen en breken uit het schip. De mannen werden opgepakt. Mo was nog voortvluchtig.
In Nederland paste de nationale recherche een truc toe om Mo te pakken. De politie wist dat hij vaak ergens anders sliep dan de locatie van zijn speciale telefoon waarmee hij communiceerde met Klaas L. Om hem te pakken moest de politie zeker weten dat hij bij zijn traceerbare telefoon was. De politie stuurde daarom sms’jes met de gsm van Klaas L. die al opgepakt was. De recherche gebruikte daarbij eerder door de twee gebruikte codetaal.
“Schatje, alles is goed? Ha lieverd, kusjes!”. Mo antwoordde. De recherche wist door het uitpeilen van de telefoon waar hij was en arresteerde hem.
Justitie acht Klaas L. naast de poging om 1000 kilo coke (met een brutogewicht van 1200 kilo) in de voeren, ook schuldig aan witwassen. Bij hem werd nota bene achter een wasmachine 40.000 euro aangetroffen. Hij betaalde
ook 60.000 euro voor het transport van de Louise. Bij Mohammed Z. werd 1,4 miljoen euro aangetroffen: in de rollator van zijn moeder. Beide konden niet verklaren hoe ze aan het geld kwamen.
Mohammed Z. zweeg tijdens de rechtszaak zoals hij ook zweeg bij de recherche. Hij maakte zich wel kwaad over het feit dat hij geen toestemming kreeg om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. De tweede zoon van Klaas L., Arjen L., zei dat hij niets wist van het transport. De officier van justitie geloofde hem en eiste een straf die gelijk staat aan zijn voorarrest.
Tegen Mo en Klaas eiste de officier acht jaar cel voor de poging om de coke in te voeren, witwassen en wapenbezit. Zoon Robert moet wat justitie betreft drie jaar de cel in. Een lagere straf omdat hij onder druk zou zijn gezet en open kaart speelde. “Door als vader zijn zoon onder druk te zetten en ook nog eens te zwijgen, heeft vader Klaas de plank volledig mis geslagen. Sta dan op en neem je verantwoordelijkheid”, aldus de rechter.
Vandaag, vrijdag, was het de beurt aan de verdediging. Volgens Mo’s advocaat Marijn Zuketto ontbreekt het bewijs voor Mo’s betrokkenheid. En hoezo zette hij de familie onder druk? Zuketto toonde aan hoe Mo al lange tijd de familie hielp met het doen van zaken. Er was eerder, zo zei hij, een goede verstandhouding tussen de twee. Volgens de advocaat had de politie ook op onrechtmatige gronden huiszoeking gedaan bij Mo. Er zou zelfs mogelijk opzettelijk een proces-verbaal zijn vervalst. Zuketto vroeg om vrijspraak voor de poging de coke te importeren en het witwassen van 1,4 miljoen euro.
Dan Klaas L. Ook zijn raadsman Peter Plasman vroeg om om vrijspraak omdat het bewijs volgens hem ontbreekt dat Klaas L. de coke inlaadde en wilde importeren. “Het is allemaal gebaseerd op de verklaring van zoon Robert. Maar zijn verklaringen waren inconsistent.” Plasman noemde het plausibel dat Robert de schuld in de schoenen schoof van pa. In de hoop op strafvermindering.
Volgens Plasman is mogelijk de familie L. de dupe van een sluw plan van de partij waarmee de werffamilie een zakelijk geschil had. De kans is, zo opperde hij, aanwezig dat de zakenlui bewust een faillissement veroorzaakten. Zo konden ze de familie L. dwingen tot een transport.
De advocaten van de zoons wezen op de dominante vader. Die zou altijd al het doen en laten van de kinderen sterk hebben beïnvloed. Hij bepaalde wat ze deden. De raadsman van Robert vroeg om ontslag van rechtsvervolging. “Er was vanwege de dominante rol van vader, sprake van psychische overmacht bij de cliënt”.
Over twee weken doet de rechtbank Rotterdam uitspraak in de zaak. Komen de verdachten op vrije voeten? Of krijgt Robert een zwaardere straf, terwijl Klaas en Mo minder lang moeten zitten dan beoogd door justitie?
Reageren of info? mail naar: mickvanwely@gmail.com