Project X: reconstructie van een desastreus verlopen ‘feestje’

Niet goed over nagedacht

In 2013 won Mick van Wely met collega’s van Dagblad van het Noorden de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland, De Tegel. In de categorie Onderzoek was de reconstructie van de Facebook-rellen in Haren (2012) de beste. Zie onderaan de pagina de reconstructie en andere belangrijke verhalen.

 

 

De Tegel: research beloond

Dagblad van het Noorden deed samen met RTV Noord onderzoek naar Project X. Doel was om precies te achterhalen wat er fout ging in Haren op 21 september. Dat leidde tot meerdere onthullingen en een reconstructie van acht pagina’s.

We praatten met tientallen mensen: Harenaars, specialisten op het gebied van openbare orde en veiligheid, politici en politiemensen natuurlijk. Mensen uit het veld. Soms geen makkelijke klus.

De politie hield van officiële zijde de kaken stijf op elkaar. Op vragen werd slechts in grote lijnen antwoord gegeven.

We spraken daarom met contacten binnen en buiten het korps. Veel politiemensen meldden zich zelf. Zeer betrokken bij hun werk en vrezend dat dingen die fout gingen zouden worden weggepoetst door leidinggevenden. En dat neuzen dezelfde kant op zouden worden gezet.

Politiemensen is nadrukkelijk te verstaan gegeven dat praten met de pers uit den boze is. Op straffe van ‘plichtsverzuim’. De politie bestrijdt dit nadrukkelijk: volgens een woordvoerder was hier geen sprake van.

Daarom moest er soms een prepaid telefoon aan te pas gekomen. Of liepen we ergens met een contact een rondje in een

Veel informele gesprekken

park. De enige manier om niet-gestuurde informatie te krijgen. En om een juist beeld te vormen over wat er is gebeurd rond Project X.

Rustig wachten op het rapport Cohen was natuurlijk geen optie. Zo non-journalistiek als de pest. Het rapport zou pas een half jaar later verschijnen. Een knap staaltje bureaucratie overigens..

Het eigen onderzoek resulteerde in onthullingen over wat er misging en een reconstructie van acht pagina’s. Hieronder de PDF’s.

Mick van Wely

Nieuws:  Politiestuurloos (1) Onderschat (2)

Interview burgemeester Haren: Batswilzichnietverschuilen

Reconstructie: deel1 deel2  deel3 deel4

De gevolgen voor korpschef Dros: AnalyseDros

Uitzending RTV Noord: Reconstructie