‘Dit is een heksenjacht,’ zei Henk Kuipers, Satudarah President North East, in een uitzending van EénVandaag eerder dit jaar. Het was zijn reactie op de aankondiging van het kabinet om ‘outlaw bikers’ hard aan te pakken.
‘Als individuen de wet overtreden moeten die aangepakt worden, maar daar heeft de motorclub waar ze lid van zijn niks mee te maken’, sprak Kuipers van de noordelijke afdeling. Na drie dagen van het Satudarah-proces in Breda kun je concluderen dat er meer dan alleen een paar individuen de wet overtreden. Tenminste, zo lijkt het vooralsnog.
Tegen de tien leden van de motorclub Satudarah die terechtstaan in Breda, zijn inmiddels straffen geëist van 6 jaar, 6 maanden, 24 maanden, 27 maanden en 30 maanden. De verdachten maakten zich volgens justitie schuldig aan mishandeling, bedreiging en wapen- en drugsbezit. De Satudarah-leden zijn verbonden aan het clubhuis in Zundert en werden in oktober opgepakt.
Er volgt nog een ander proces met leden van Satudarah. Drie leden werden in november opgepakt bij een grote inval van de politie in een clubhuis in Tilburg. Hier en in woningen en
garageboxen van de verdachten werden enkele kilo’s amfetamine en hasj, een raketwerper en BMK, een grondstof voor synthetische drugs, gevonden. Tegen de Satudarah-leden en enkele niet-leden liep een onderzoek van de nationale recherche.
Justitie verdenkt ze van de handel in en uitvoer van synthetische drugs en witwassen. Dan is er Michel Boer uit Enschede. Bestuurslid en medeoprichter van Satudarah en meermalen veroordeeld voor geweldsdelicten.
Boer was een goede vriend van de in 1998 tot levenslang veroordeelde Benny S. S. schoot het eerste vrouwelijke lid van een arrestatieteam dood in 1997. En hoe ‘schoon’ is de voorzitter van Satudarah Nederland, Santerra Manuhutu? Hij wordt door justitie verdacht van witwassen. Manuhutu moet nog voorkomen.
Op tien juli volgt de uitspraak in het huidige proces tegen de tien Satudarah-leden. Dan wordt duidelijk wat er overblijft van de eisen van het openbaar ministerie. Na de vonnissen in de andere processen die nog moet volgen, is enigszins de voorlopige balans op te maken van de jacht van justitie op Satudarah.
De jacht van justitie op criminele outlaws is tot nu toe niet altijd even vlekkeloos gelopen. Bij het proces tegen de Nomads (Hells Angels) in 2005 eiste het OM veertien keer levenslang. Niet één verdachte kreeg de straf opgelegd. In hoger beroep volgde zelfs vrijspraak. Een nederlaag voor justitie. Een poging om de club te verbieden als criminele organisatie mislukte ook.
De strijd tegen motorclubs of criminele uitwassen binnen motorclubs is een lastige. Getuigen trekken verklaringen in en verdachten beroepen zich veelal op hun zwijgrecht. Infiltratie is door het strenge selectiesysteem bij de clubs moeilijk. Niet te vroeg juichen dus.