Wat deed Marijke Heijltjes op haar laatste dag?

Marijke Heijltjes (67)

Het Friese Oosterwolde werd een maand geleden opgeschrikt door de moord op Marijke Heiltjes (67). Op 12 september ’s ochtends om half negen vond een familielid de vrouw dood in haar woning aan de Klazingaweg in Oosterwolde. De recherche probeert nu de laatste dag van Heijltjes te reconstrueren en zoekt mensen die haar toen zagen.

Opvallend is dat Heijltjes op 11 september om half acht ’s avonds niet kwam opdagen op een bijeenkomst van de Katholieke Vrouwenorganisatie KVG in Oosterwolde. Ze was erg actief bij de vereniging. Het was niet haar stijl om zonder afmelding verstek te laten gaan. Vermoedelijk heeft de vrouw nog wel een maaltijd opgehaald om vijf uur ’s middags bij Phusis aan de Brink.

Zat er iemand bij Heijltjes in de auto die laatste dag dat ze levend werd gezien? Of reed iemand alleen in haar auto? Had ze ergens een afspraak? Het onderzoeksteam zoekt mensen die Heijltjes of haar blauwe Kia nog hebben gezien op 11 september.

Dorp in de ban van een moord

Oosterwolde maakt deel uit van de gemeente Ooststellingwerf. In de gemeente werden in de laatste tien jaar drie mensen omgebracht. Naast Heijltjes waren dat Marinus Ooms en de cafébaas Fokko Werkman. Volgens de politie is er geen verband tussen de moord op Heijltjes en die op Ooms en Werkman.

In de jaren negentig werden twee bejaarde vrouwen in Oosterwolde verkracht. De dader werd nooit gevonden. Of bij de moord op Heijltjes  ook sprake is van een verkrachting, aanranding of poging daartoe wil de recherche niet zeggen.

Meer over Oosterwolde en de zedenzaken uit de jaren negentig: hier

Hier een opsporingsbericht van de politie: Heijltjes