Als de dochter van Lorenz H. niet was gaan praten, was het xtc-laboratorium in zijn tuinhuisje in Zandberg (Drenthe) waarschijnlijk nu nog in werking geweest. Want de Brabanders die hier de pillengrondstof MDMA fabriceerden werkten er mooi in de luwte. Maar de dochter praatte wel. Ze stapte op 23 oktober vorig jaar naar de politie om haar vader en de Brabanders aan te geven. Die pakte ze een dag later op. Gisteren eiste justitie tegen Lorenz H. twaalf maanden cel (waarvan 3 voorwaardelijk) en tegen de Brabanders vier jaar.
Lorenz zag de mannen aan wie hij zijn tuinhuisje verhuurde, zoals hij zei tenminste, wel eens met machines slepen. “Ik dacht dat een milkshake-machine was. En zag eentje om ijs mee te maken”, legde hij dinsdagmiddag aan de rechter uit. “En viel het dan niet op dat er nooit een koelwagen kwam om het ijs op te halen?”, merkte de rechter droogjes op. Nee, daar had hij niet aan gedacht.
De dochter kwam bij de politie met een verhaal over een gewapende bende Oost-Europeanen die zich bezighield met de productie van en handel in drugs. Vader verwees haar verklaringen naar het rijk der fabelen. “Ze is flink in de war. Onze relatie is niet goed. Ze wilde wraak nemen tegen mij en haar moeder. U moet haar verklaringen niet met een korreltje maar met een kilo zout nemen “, zei H. Het brok van ruim 5 kilo pure MDMA dat in zijn slaapkamer was gevonden, had iemand er neergelegd. Was zijn lezing.
De vraag is hoeveel drugs er gemaakt zijn in het lab. Volgens justitie is er in ieder geval bijna drie maanden ‘gedraaid’. In de tas van Cornelis B. (al meermalen veroordeeld voor de productie van synthetische drugs) vond de politie een visitekaartje van zijn advocaat. Hij was dus goed voorbereid.. De advocaat, Bart Welvaart, erkende dan ook de betrokkenheid van B. bij de productie. Hij vroeg wel om een lagere straf. Cornelis B. zweeg. Net als bij de recherche.
Peter Plasman, advocaat van Lorenz H., zag geen enkel bewijs voor de betrokkenheid van zijn cliënt bij het lab. “Hoe kon hij weten wat de huurders er deden?”.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees hier een eerder verhaal: onderaan staat een link naar een grotere publicatie over synthetische drugs en hoofdverdachte Cornelis B.