Verdachte boerderijbranden Drenthe opnieuw vast

De laatste brand van ex-tbs’er Lyndia V.?

Grote branden in rietgedekte, kapitale panden houden Drenthe al zeker twee jaar in de greep. Dat de politie in het voorjaar de ex-tbs’er Lyndia V. uit Nieuw-Weerdinge oppakte, was dan ook groot landelijk nieuws. Kort na haar arrestatie moest justitie de vrouw laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Nu is ze weer opgepakt. Voor een grote brand in Hooghalen.

De arrestatie is bewust niet naar buiten gebracht door het OM. Een bron tipte over de aanhouding, die gisteren is bevestigd door het openbaar ministerie. Voor de duidelijkheid: V. wordt nog steeds verdacht van de boerderijbranden. Daar is dus nu een nieuwe bijgekomen. Bijzonder is dat V. nog steeds in een open kliniek zit waar ze wordt behandeld. Ze zou de brand in Hooghalen van augustus dus tijdens een uitstapje gepleegd hebben.

Lyndia is een vrouw met een gevaarlijke persoonlijkheid. Ze stichtte eerder een grote reeks branden in Flevoland. Ook sneed ze daar van 50 auto’s de remleidingen door. Na het uitzitten van een straf ging ze in Drenthe opnieuw de fout in. Hier stichtte ze in 2004 branden in verenigingsgebouwen.

Het is de vraag of politie en justitie er dit keer wel in slagen om V. langer vast te houden. Ze wordt inmiddels verhoord.

Meer over Lyndia en haar verleden: hier