Wietpanden Reinders Vastgoed op de korrel

Weer eentje van Reinders Vastgoed
Weer eentje van Reinders Vastgoed

De Groninger recherche deed gisteren weer een inval bij een loods van vastgoedbedrijf Reinders Beheer BV. In de loods zat een zeer professionele wietkwekerij van zo’n ruim duizend planten. Er lijkt sprake van een groot onderzoek naar georganiseerde hennepteelt.

De kwekerij in het pand waarin ook Stuur Autoverhuur is gevestigd, bestond uit meerdere compartimenten. Er waren speciale slaapvertrekken gecreƫerd voor knippers, telers of bewakers. Die waren mogelijk getipt over de inval, want niemand was meer aanwezig.

In het afgelopen jaar was het vier keer raak in panden die door Reinders beheerd worden. De grootste plantages die in 2013 in de stad werden ontmanteld, werden in panden van Reinders gevonden. Het ging om kwekerijen met 1500 tot 2300 planten. Alles wijst erop dat de recherche bezig is met een groot onderzoek naar het vastgoedbedrijf Reinders of een wietorganisatie die zijn panden gebruikt.

Woordvoerder Sylvia Sanders van de politie bevestigt noch ontkent dat de invallen deel uitmaken van een groot onderzoek naar georganiseerde wietteelt in de stad. “We gaan nooit specifiek in op lopende onderzoeken.”

Reinders Beheer BV
Reinders Beheer BV

Gisterochtend deden rechercheurs van het Groninger hennepteam ook al een inval in een grote kwekerij aan de Rijksweg. Het pand waarin de kwekerij zat is van de eigenaar van Stuur Autoverhuur. Vermoedelijk is de kwekerij gebouwd door de personen die ook verantwoordelijk zijn voor het ‘wiethok’ dat gisteren werd opgerold in de Koningsweg.

Zowel de eigenaar van Stuur als die van Reinders Beheer zeggen geschrokken te zijn van de kwekerijen die er volgens hen buiten hun medeweten en door huurders moeten zijn gebouwd.

De kwekerijen die gisteren en afgelopen vrijdag, eveneens aan de Koningsweg, zijn opgerold hebben samen zo’n 100.000 euro aan materiaal gekost. De politie houdt er rekening mee dat iemand voor het verlies aansprakelijk wordt gesteld. Het kan leiden tot een gewelddadig conflict in het hennepwereld.

Eigenaar Rob van der Dong van vastgoedbedrijf Reinders BV heeft eerder aan Dagblad van het Noorden aangegeven voortaan alle medewerking te verlenen aan de politie om foute huurders aan te pakken. De politie heeft bevestigd dat hij huurcontracten wil overhandigen.

Panden waarin wiet is gevonden gaan dicht. De gemeente hanteert een zero-tolerance beleid. De politie gaat bij de aanpak van hennepteelt meestal niet verder dan simpelweg het ontmantelen van kwekerijen. Nu lijkt de politie bij de panden van Reinders op zoek te gaan naar de grote mannen achter de kwekerijen. Of de man die ze faciliteert.