Liquidatierecord: de complete lijst (update)

Robert Voorhorst
Robert Voorhorst

In 2014 is een record aantal liquidaties gepleegd. Zeker 22 mannen en één vrouw waren slachtoffer van een afrekening. En dat terwijl er tot dusver dit jaar in totaal ‘slechts’ 135 mensen werden omgebracht (bij 132 zaken). Sinds begin jaren negentig is dat aantal niet zo laag geweest.

Dat blijkt uit een eigen overzicht van moord- en doodslagzaken in Nederland. Gemiddeld worden er jaarlijks zo’n tien mensen geliquideerd. In 2013 waren dat er 18. Dat was al flink aan de hoge kant.

Het jaar 2014 telde zeker 23 liquidaties. Bij nog eens zes moorden en een verdwijning is mogelijk ook sprake van een afrekening.  Voorbeelden hiervan zijn de moorden op John Wassink en Yvon Pfaff en de verdwijning van de Belg Jelle Leemans. Die is waarschijnlijk in het Zuiden gedood om drugs. Bij de zeven zaken kan sprake zijn van een uit de hand gelopen drugsdeal of ruzie.

Wat opvalt aan de moord- en doodslagzaken van 2014 is dat het ‘minder maar zwaarder is’. Veel zwaar geweld. Grofweg de helft van de misdrijven met dodelijke afloop kent een criminele achtergrond. Het gaat dan om doden bij een gewapende bedrijfs- of woningoverval (zes slachtoffers) en afrekeningen of ruzies/uit de hand gelopen deals in het drugscircuit.

De gemiddelde leeftijd van een liquidatieslachtoffer (in 2014) is 37 jaar. De meeste halen de veertig niet. Het oudste slachtoffer (Rinus Moerer) was 68, het jongste (Mohammed Alarasi) 22.

Er zijn meerdere conflicten die hebben geleid tot liquidaties. Een actie leidt meestal tot een reactie. De meeste doden vielen in de Amsterdamse Mocro-oorlog, met topcrimineel Gwenette Martha als het bekendste doelwit.

Gintas Macionis
Gintas Macionis

Een ander cluster is een Rotterdams/Brabantse drugsoorlog, die het leven kostte aan Rinus Moerer en Rob Zweekhorst. De laatste werd per ongeluk doodgeschoten. Een buurman die erg op hem leek was het beoogde slachtoffer. Waarschijnlijk hoort ook de liquidatie van Gintas Macionis bij deze twee.

Tenslotte zijn er nog de twee moorden op Turken in Rotterdam en Utrecht. De afrekeningen die het leven kostten aan Altan Soysal en Hamdi Bilir houden zo goed als zeker verband met elkaar. Dat heeft ook de politie bevestigd.

Er worden twee oorzaken genoemd: ruzie om een verdwenen partij coke en een zakelijk geschil rond een restaurant. Ruzie over een partij verdwenen coke ligt vermoedelijk ook ten grondslag aan de Mocro-oorlog.

Voor vijf liquidaties heeft de politie één of meer verdachten opgepakt.

Hieronder de lijst met de afrekeningen. Alle personen zijn doodgeschoten. Op twee na allemaal op de openbare weg: in de auto of daarbuiten. In de komende weken volgen meer gegevens over de afrekeningen (bron: eigen archief)

Rob Zweekhorst (44), 1 januari Berkel en Rodenrijs: info

Aytas Göraler (39), 4 januari Amsterdam: info

Mohammed Alarasi (22), 20 januari Amersfoort: info

Tarik El Idrissi (31), 31 januari Amsterdam: info

Alexander Gillis (30), 20 februari Amsterdam: info

Gintas Macionis (37), 22 februari Huijbergen: info

Ernesto Pistone (33), 27 februari Eindhoven: info

Mohammed El Mayouri (30), 21 maart Amsterdam: info

Adam Cokicly (39), 1 april Eindhoven: info

Rinus Moerer (68), 14 april Steenbergen: info

Gwenette Martha (40), 22 mei Amstelveen: info

Stefan Manuel Regalo Eggermont (30), 13 juli Amsterdam: info

Derkiaoui van der Meijden (34), 18 augustus Amsterdam: info

Robert Voorhorst (48), 3 september Zwolle: info

Massod Amin Hosseini (26), 3 september Amsterdam: info

Hamdi Bilir (29), 23 september Rotterdam: info

Kelvin Hackman (onbekend), 26 september Amsterdam: info

Hans Nijman (55), 5 november Beverwijk: info

Altan Soysal (41), 19 november Utrecht: info

Samir Jabli (38), 1 december Amersfoort: info

Luana Luz Xavier (34), 8 december Amsterdam: info

Murat Garki (25), 9 december Amsterdam: info

Mohamed Boulaaouin (44), 19 december Utrecht: info