Motief voor liquidatie Jan Elzinga nog onduidelijk

Jan Elzinga (40)

Was het een afrekening in het criminele milieu of ligt de reden voor de moord op Jan Elzinga uit Marum in de relationele sfeer? Je mag toch aannemen dat inmiddels na drie aanhoudingen wel duidelijk is waarom de motorcrosser en ondernemer Elzinga werd gedood. De politie zei vanmiddag dat nog steeds een combinatie van beide scenario’s mogelijk is.

Na twee eerdere aanhoudingen begin vorige maand, heeft de politie nu een 41-jarige man uit Zwolle opgepakt. De politie zegt de drie verdachten aan te hebben gehouden op basis van eigen onderzoek. Dus geen cruciale tip van derden. Ook niet op basis van een verklaring van misschien wel de enige man die exact weet waar Jan Elzinga zich mee bezighield: zijn handelsmaatje uit een gehucht vlakbij Marum. De man wilde aanvankelijk absoluut niet met de politie praten. Mogelijk heeft hij dat toch gedaan en neemt de recherche hem in bescherming.

Over de rol van de verdachten zwijgt de politie. Duidelijk is dat de liquidatie is uitgevoerd door minimaal twee mensen. Een schutter en iemand die de auto’s bestuurde die zijn gebruikt bij de moord. De andere verdachten kunnen de opdrachtgever zijn, de persoon die één van de auto’s heeft gestolen of de man die het wapen leverde.

De Chrysler die werd gebruikt bij de moord

De tactiek van de recherche behelst doorgaans dat een verdachte met een bijrol wordt gepakt, om zo bij de hoofdverdachte te komen. Een aanhouding zorgt al snel voor onrust en een telefoontap op andere verdachten doet dan vaak wonderen. De recherche heeft er daarom weinig belang bij om alle kaarten nu op tafel te gooien.

Vanmiddag dreunde een politiewoordvoerder die bekende mantra op: ‘we sluiten meerdere aanhoudingen nog niet uit’. Ik heb sterk het idee dat de belangrijkste persoon of personen nog gepakt moet(en) worden.

Voorlopig dus geen duidelijkheid over het motief voor de moord op Jan Elzinga.

Meer over Jan Elzinga: hier

Info over de zaak Elzinga? Graag mailen met mickvanwely@gmail.com