Een vreemd telefoontje in liquidatiezaak Marum (update)

De Chrysler die werd gebruikt bij de moord

(noot: op 29 augustus heeft de politie een 35-jarige man uit Zwolle opgepakt voor de moord. Over zijn rol zegt de politie niets.)

Was het neerschieten van Jan Elzinga uit Marum op tien juli een ongelukkige fout? Vergeet het maar. De recherche heeft een streep gezet door het scenario van een persoonsverwisseling. Er zijn meer en meer aanwijzen die erop duiden dat  Elzinga zich het laatste halfjaar bezighield met dubieuze praktijken. Dat bleek onder meer uit een bijzondere vondst in de schuur van de man die voor de buitenwereld een smetteloos bestaan leidde.

Op dinsdagochtend tien juli werd de motorcrosser Jan Elzinga (40) van zijn fiets geschoten voor de ingang van het zwembad in Marum aan de Langestraat. Zoals het er nu uitziet werd hij niet vanuit een auto beschoten, maar vanaf de straat. Eén van de kogels doorboorde een raam van een huis honderd meter verderop. Elzinga werd door meerdere kogels geraakt en overleed vrijwel direct.

Kort na de moord trof de politie een uitgebrande Chrysler Voyager aan op de nabijgelegen parkeerplaats van de plaatselijke motorcrossbaan. Nota bene uitgerekend de plek waar Elzinga

Jan Elzinga (40)

regelmatig met zijn motor reed. Vermoedelijk is de schutter hier overgestapt in een groene Volvo. De Chrysler, een week voor de moord in Wezep gestolen, is eerder in het dorp geweest. Op 7 juli legde een camera de wagen vast (beelden). Is de route toen verkend? Of wilde de schutter toen al Elzinga neerschieten?

Omdat Elzinga geen strafrechtelijk verleden heeft was het motief voor de de recherche en familie en vrienden van Elzinga volstrekt onduidelijk. Het team dat de moord onderzocht keek of er sprake was van een persoonsverwisseling. Moesten de daders wellicht Jan Elzinga uit het Friese Marrum of omgeving hebben? Het scheelt maar één ‘r’.. Uit niets blijkt dat er sprake is van een tragische blunder. Zoals een goede vriend van Elzinga al in een gesprek met mij zei: ‘ze moesten hem hebben. Klaar. Niks geen persoonsverwisseling.’

Elzinga gedroeg zich in het laatste half jaar vreemd. Zijn vriendin maakte zich grote zorgen. Ze ging in april naar de politie om over hem te praten. De vrouw, zo verzekerde ze in een gesprek met mij, had geen flauw idee wat Elzinga deed. Ze vond dat hij zich vreemd gedroeg en zei zich grote zorgen te maken. De politie heeft dit bevestigd. Er is verder niets gedaan met de melding omdat, zo zegt de politie, de vriendin zich niet meldde voor een vervolggesprek.

Elzinga trok zich meer en meer terug in zijn eigen wereld. Hij ging iemand die aanbelde zomaar te lijf en verliet eens plotsklaps een motorbeurs omdat hij zich bedreigd voelde. Elzinga zat ook goed in de slappe was.

Dat Elzinga iets te verbergen had blijkt uit een bijzondere vondst van de recherche. In zijn schuurtje trof de politie verstopte prepaid telefoons aan. Eén ervan was goed verborgen. De telefoon was vastgeplakt onder een lade in zijn gereedschapskist. Saillant detail: de gsm kwam pas na de huiszoeking boven water. Na een tip. De recherche is nu bezig met het natrekken van de telefoontjes die zijn gepleegd met de toestellen en de reizen die de toestellen door het land hebben gemaakt. Dat kan door te kijken naar de zendmasten die zijn aangestraald door de telefoons.

Het team dat de moord onderzoekt kijkt naar mogelijke, illegale handel waarbij Elzinga betrokken zou zijn. De recherche onderzoekt bijvoorbeeld Elzinga’s mogelijke betrokkenheid bij de kweek van wiet. Dit aspect is nadrukkelijk naar voren gekomen bij het horen van getuigen. In Marum werd eerder dit jaar een hennepkwekerij van 1600 planten opgerold. De politie legt

Een wietkwekerij van 1600 planten

niet specifiek een link met deze kwekerij.

Ook een conflict dat is ontstaan bij de handel in illegale motoronderdelen en -kleding is een mogelijk scenario. Net als de handel in drugs die werden verstopt in onderdelen. Zelfs een conflict in de relationele sfeer is een optie. Een concrete dader of dadergroep is nog niet in beeld.

Dit verhaal is gebaseerd op meerdere gesprekken in de afgelopen weken met bronnen die rechtstreeks zijn betrokken bij het onderzoek.

Reageren of info? mickvanwely@gmail.com

Lees hier het dossier Elzinga op de website van de politie: dossier