Een kogelregen op het platteland en 9 jaar cel voor moord Ruinen

Doodgeschoten bij het zwembad (foto 112 Groningen)

Hij ging naar het zwembad in Marum om baantjes te trekken, maar tot een duik kwam het niet. De fervent motorcrosser Jan Hendrik Elzinga (40) werd vanochtend doodgeschoten bij de ingang van het bad. Het motief voor de schietpartij is volstrekt onduidelijk.

Omstanders hoorden zes of zeven schoten rond 07.00 uur. Een poging Elzinga te reanimeren mocht niet baten. Het slachtoffer was een fanatieke motorcrosser en lid van de club Marum en Omstreken. Hij reed in de hele provincie en veel motorcrossers kenden hem. Getuigen hadden een paarse auto gezien met gouden letters. In de wagen een negroïde man. Een klopjacht van de politie leverde niets op. De wagen is nog steeds zoek.

Het motief?  Volstrekt onduidelijk. Volgens dorpsbewoners was Elzinga een rustige man die zich niet bezig hield met criminele zaken.

Heeft u info over Elzinga , de mogelijke dader of een motief? Mail naar: mickvanwely@gmail.com

De Ruinense moord

De rechtbank in Assen veroordeelde vandaag Marco B. (36) uit Hoogeveen tot negen jaar cel en tbs met  dwangverpleging voor de moord op Jack van der Zee uit Ruinen in november

Jack van der Zee

vorig jaar. De rechtbank noemde het weerzinwekkend dat B. Van der Zee niet alleen ombracht, maar ook nog beroofde van zijn auto, telefoon en televisie.

De drugsverslaafde Marco B. had verklaard dat hij in de woning van Van der Zee naar de keuken liep om een mes te pakken en daarna terugliep om Van der Zee dood te steken. Daarom achtte de rechtbank moord en niet doodslag bewezen.

Marco B. zei twee weken geleden ter zitting dat de homoseksuele Van der Zee avances had gemaakt en dat hij daarom boos werd. Marco B. heeft meerdere stoornissen en is door gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

 

Succes tegen Satudarah

Eerste ‘rondje Satudarah’ succesvol

Tenslotte een succes voor justitie in de strijd tegen ‘outlaw’ motorbendes. In Breda werden negen leden van Satudarah veroordeeld tot straffen variërend van 15 maanden tot 4,5 jaar cel.

Het vonnis week daarmee nauwelijks af van de eis. De mannen zijn veroordeeld voor mishandeling, drugs- en wapenbezit. Justitie was tevreden over de straffen. Overigens moet een veel groter Satudarah-proces nog plaatsvinden.

Meer over Satudarah