Digitale drugslord Silk Road spreekt

knip silk roadAan het digitale drugsnetwerk Silk Road hebben media in Nederland nauwelijks aandacht besteed. Het zakenblad Forbes en The Economist nemen de ‘marktplaats voor dope’ wel serieus. Met een geschatte jaaromzet van 22 miljoen dollar doet Silk Road het niet slecht.

In april pakte de noordelijke recherche in Emmen en Groningen een bende op die op grote schaal xtc produceerde en distribueerde via Silk Road (lees hier: de xtc-bende van Sinterklaas).

Voor zover bekend zijn er in Nederland niet eerder mensen opgepakt die drugs verkochten via Silk Road. Zakenblad Forbes en een onderzoeker van de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh analyseerden de website, die gebruikt maakt van het netwerk TOR. IP-adressen zijn niet te achterhalen en als betaalmiddel worden bitcoins gebruikt.

Silk Road kniippieDe jaaromzet van Silk Road wordt geschat op 22 miljoen euro. Grote plus van de site: geen spam, tevreden klanten en eerlijke handel. Forbes interviewde ook de eigenaar van Silk Road, Dread Pirate Roberts. Een man die gelooft in volledige legalisering van drugs en het recht van mensen om zelf te bepalen wat je met je eigen lichaam doet.

Justitie zegt Silk Road serieus te nemen maar geen idee te hebben van de omvang van de handel in Nederland. Volgens het OM is het netwerk wel degelijk te kraken. Lastig is het wel.. Voor de liefhebber: je kunt er alles kopen. Pillen, coke, paddo’s, MDMA. De whole bunch.

Lees hier het interview met Roberts in Forbes en het verhaal in The Economist

Het proces rond de xtc-bende dient op 3 september voor de Asser rechtbank