De Playboy-aansteker in de tas van Vaatstra

De playboy aansteker

In de Playboy-aansteker die bij de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra (16) uit Zwaagwesteinde werd aangetroffen, zat een haar die qua dna matchte met het spermaspoor dat werd gevonden op haar lichaam. Dat was zondagavond wat mij betreft het meest bijzondere element uit de uitzending van Peter R. de Vries. Daarmee staat nagenoeg vast dat de aansteker van haar moordenaar was. Dat dader en slachtoffer elkaar mogelijk kenden was al veel langer een scenario.

Er werd in de afgelopen jaren al veelvuldig aandacht gevraagd voor de bijzondere aansteker. Het lijkt dus vrijwel zeker dat Marianne haar moordenaar kende. Of kort voor de moord ontmoet had. Hoe belandt de aansteker anders in haar tas? De theorie die al langer bestaat is nu door technisch bewijs (de haar) gestaafd. Het scenario leek door de uitzending nieuw, maar dat is niet zo. Media tuinden er in. Gebrek aan eigen research. Belletje met OM was genoeg geweest..

Het is nog maar de vraag of het toepassen van de dna-verwantschapsmethode op de dna-database leidt tot een doorbraak. Alleen het dna van mensen die een misdrijf hebben gepleegd waar vier jaar of meer op staat zit in de database. Dus degene die dna heeft dat lijkt op dat van de moordenaar moet een misdrijf hebben gepleegd.

De kans op het vinden van de moordenaar door het toepassen van de methode bij een dna-bevolkingsonderzoek is denk ik groter: als het vermoeden bestaat dat de dader uit Zwaagwesteinde of de omgeving komt. En de recherche gaat er, mede op basis van een dna-analyse, van uit dat dit het geval is. Bij een dna-bevolkingsonderzoek wordt gevraagd of mensen in een bepaald gebied wangslijm af willen staan.

Met de dna-verwantschapsmethode vergroot de recherche het vangnet. Komt er dan dna binnen dat lijkt op dat van de moordenaar, dan kan de recherche de familie van de man nalopen. En zo mogelijk bij de moordenaar komen.

Als onderzoek in de dna-database niets oplevert (en dat wordt eind juni duidelijk), zal zo goed als zeker een dna-bevolkingsonderzoek volgen. Ik heb vanochtend gebeld met het OM in Leeuwarden. Een woordvoerder  zei dat als  de top van justitie toestemming geeft voor een dna-bevolkingsonderzoek, dat het er dit jaar nog komt.

Misschien dat dan de moord uit 1999 wordt opgelost. Het zal wel tijd kosten. Na een match met de dader of een (zeer ver) familielid van de moordenaar begint het onderzoek pas echt. Familieonderzoek, verhoren, aanvullend bewijsmateriaal zoeken..

Weet u waar dit type aansteker wordt verkocht of wie er eentje had of heeft? Mail naar mickvanwely@gmail.com

Meer over cold case-zaken in het Noorden: klik hier (onder kopje Cold Case: de gouden tip die nooit komt) of kijk onder ColdCase voor meer verhalen