De cokehaven Antwerpen

 

Het record stamt uit 2005

Maar liefst 2100 kilo cocaïne nam de nationale recherche woensdagochtend in beslag, na een actie samen met de Belgische politie en douane. Met recht een witte berg te noemen. De coke was ontdekt in Antwerpen. Toen de lading waarin de drugs zaten gecontroleerd werd afgeleverd in Emmeloord, pakte de recherche vijf Nederlanders op. Het is de grootste vangst sinds 2005 in de ‘cokehaven’ Antwerpen. Hoeveel wordt er doorgaans gepakt in de haven?

Toen de vracht werd afgeleverd in Emmeloord probeerden de verdachten uit Amsterdam en Luttelgeest nog te ontkomen door in een sloot te springen. Na een korte achtervolging konden ze worden gepakt. De coke zat verstopt in een lading cacaobonen en was al dit weekend ontdekt in Antwerpen. Groothandelswaarde van het poeder: een geschatte 70 miljoen euro. Het nachtleven zal wel iets duurder worden de komende tijd in Antwerpen..

In 2010 werd 5500 kilo onderschept en in het afgelopen jaar pakten douane en politie 6900 kilo cocaïne. De teller staat dit jaar volgens het Antwerpse parket al op ruim 8000 kilo oftewel 8 ton. Het record van Antwerpen dateert van 2005. Toen werd een partij van 2400 kilo onderschept. Die zat in een lading vinyl vloertegels.

Aardig detail: nergens in Europa is zoveel coke in afvalwater gemeten als in Antwerpen. Dat bleek uit een recent onderzoek van onder meer de universiteit van Antwerpen. Een geschatte

Tien lijntjes per 1000 inwoners

tien lijntjes per 100o inwoners.

In Southampton nam de nationale recherche in samenwerking met de Britse politie in augustus 2011 een partij van 1000 kilo coke in beslag. Ook deze lading was al eerder ontdekt en werd gecontroleerd doorgelaten. De coke was ingenieus verstopt in het jacht Louise. Lees hier verhalen vanuit de rechtbank: decokeboot