Conflict over wietkwekerij basis voor moord De Vrieze?

Cafer G., verdacht van de moord op Michael de Vrieze

(updatelink onderaan)

Voor de Groninger rechtbank dient deze maandagochtend de pro forma zitting tegen Cafer G. Die wordt verdacht van de moord op Michael de Vrieze. Hij was in Groningen de huisgenoot van Michael de Vrieze, die verdween in april 2010. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Als G. zijn huisgenoot om heeft gebracht, wat was dan het motief? Deze week volgde van een bron (met kennis van het dossier) de bevestiging van een gerucht dat al langer de ronde deed: in het huis van de twee was een hennepkwekerij gevestigd.

De wietkwekerij was oorspronkelijk van de broer van Cafer G. Die werd kort voordat De Vrieze verdween opgepakt voor vrouwenhandel. Hij zit nog steeds vast. Toen de broer eenmaal vastzat besloot Cafer de kwekerij zelf te runnen. Al dan niet samen met De Vrieze. Was de kwekerij de bron van een conflict tussen Cafer G. en De Vrieze? Het zou goed kunnen. De advocaat van Cafer G., Arthur Scholtmeijer van Verdonk Advocaten, over de hennepkwekerij: “ik ontken niet dat die er was in de woning”. Op details weigert hij in te gaan.

 

De Vrieze: fervent schaker en gokker

Een bijzonder proces

Twee Groningers zijn verdachte in twee afzonderlijke moordzaken, waarbij het lichaam van het slachtoffer nooit is gevonden. Tussen de zaken bestaat een essentieel verschil. Justitie gaat Cafer G. vervolgen voor moord en daadwerkelijk naar de rechter brengen, terwijl ze het bij Kasem M. (verdacht van de moord op echtgenote Ilham Benchelh), vooralsnog niet aandurft.

Moordzaken waarbij het lichaam zoek is zijn lastige puzzels voor politie en justitie, omdat er formeel sprake is van een vermissingszaak. Taaie zaken omdat de directe link tussen het handelen van verdachte en de dood van het slachtoffer ontbreekt.

De Vrieze komt oorspronkelijk uit Friesland, maar woonde geruime tijd in een woning in Groningen. Samen met Cafer G. (36) Een illegaal in Nederland verblijvende Turk. Toen De Vrieze in april 2010 ineens verdween, richtte de recherche het vizier op G. De huisgenoot bleek plotsklaps naar Turkije te zijn gevolgen. In de woning van G. en De Vrieze werd bloed van de laatste gevonden. Conclusie van de recherche: de schaker moet er zijn omgebracht.

Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Turkije besloot justitie te wachten totdat G. het land zou verlaten. Dat gebeurde eind vorig jaar toen G. naar een vriendin in Moskou vloog. Hij werd daar opgepakt en in maart uitgeleverd. G. ontkent De Vrieze te hebben omgebracht. Het uitloven van een beloning van justitie van 10.000 euro voor informatie over het lichaam van De Vrieze of de moord, heeft niets opgeleverd.

Aardig detail: G. zat in Moskou bijna drie maanden lang met zeven andere gedetineerden in een cel. Hij mocht slechts eenmaal per week douchen en plukte bijna dagelijks ongedierte uit zijn eten en drinken.

Een jaar geleden stond Kasem M.uit Siddeburen in dezelfde rechtszaal terecht als waar nu Cafer moet verschijnen. Eveneens voor moord, namelijk op zijn echtgenote Ilham Benchelh. Net als bij Cafer ging het toen om een pro forma zaak. Maar terwijl het voor Kasem M. daarbij bleef, zal G. terug moeten komen in het najaar voor een inhoudelijke behandeling. Justitie zegt

Ilham Benchelh en Kasem M.

genoeg te hebben om het tot een zaak te laten komen.

Bij Kasem zijn de verdenkingen overweldigend, maar net niet genoeg. En zou de zaak floppen, dan krijgt justitie geen tweede kans. Alleen als er nieuwe feiten aan het licht komen. Of als het lichaam van Benchelh, misschien wel letterlijk, boven water komt. Waarom durft justitie het wel aan bij Cafer G. en niet bij De Vrieze? Dat is de grote vraag. Mogelijk zal justitie vandaag in de rechtbank gedeeltelijk antwoord geven op deze vraag.

De advocaat van Cafer G. is niet overtuigd van het bewijs tegen zijn cli├źnt. Deels omdat hij nog niet beschikt over het gehele dossier. Op de vraag hoe sterk justitie staat, antwoordde hij vrijdag tijdens een telefonisch gesprek: “waarom loof je een beloning uit van 10.000 euro als je een kogelronde zaak denk te hebben?”

Vanmiddag meer op www.dvhn.nl en vanavond op deze website. Update maandag 12 uur: hier

Info over Michael de Vrieze of Cafer G.? Mail naar mickvanwely@gmail.com