Bladeren door de historie van de Hells Angels

De Hells Angels: de bekendste 1 % motorclub

Er ligt een nieuw boek in de winkel over de Hells Angels. Hells Angels in de Lage Landen is een uitgave van uitgeverij JustPublishers, Panorama en Revu. Een absoluut lezenswaardig en compleet boek over de historie van de Nederlandse afdeling van de roemruchte motorclub die haar oorsprong in de Verenigde Staten kent.

‘Het definitieve verhaal‘, staat op de achterzijde van het boek gedrukt. Dat klinkt bijna alsof de club niet meer bestaat. Maar ondanks een poging van justitie om de Angels te verbieden, de sluiting van het hoofdhonk Angels Place in Amsterdam en de processen tegen individuele leden, zijn de Angels ‘still alive’.

Het begint allemaal in San Bernardino in 1948. Grondleggers zijn veteranen van de 303rd bomb group van de Amerikaanse luchtmacht die vanuit Engeland bombardementen uitvoerde op Duitsland. De groep nam de naam aan van een F 17 die als eerste 25 bombardementsvluchten had uitgevoerd. Teleurstelling in de maatschappij die ze aantroffen na terugkomst in de

Oprichter Sonny Barger van de Angels in de VS

VS, was de lijm die de veteranen gebroederlijk aan elkaar deed plakken.

In Nederland kijken leden van de Kreidler motorclub in Amsterdam in de jaren zestig vol bewondering naar de Angels in de VS. Ze richten een eigen club op met dezelfde naam. In 1978 worden ze erkend door hun ‘broeders’ en mogen ze de bekende ‘colours’ dragen. Er komen chapters in heel Nederland en het aantal leden groeit. De outlaws leven, zoals het woord al zegt, buiten de wet. Justitie richt steeds meer het vizier op de club.

De Angels houden zich stelselmatig bezig met zware criminaliteit, stelt het OM. De Angels houden het op individuele leden die soms fouten maken. ‘We zijn geen padvinders’ is een uitspraak die vaak terugkomt.

Het boek vertelt alles over de opkomst van de Angels, de cultuur en regels van de motorclub en de strijd met justitie. Als topprocessen zijn er de mislukte poging van justitie om de vereniging te verbieden en het megaproces tegen de chapter Nomads uit Limburg. Tegen veertien leden eist justitie levenslang voor de drievoudige moord op drie Nomads. Maar het OM verliest. Alle van moord verdachte leden worden vrijgesproken.

De pagina’s zijn gelardeerd met fraai fotomateriaal, handige overzichten en interviews. De makers/schrijvers hebben ook de moeite genomen om te duiken in de wereld van aartsrivaal Satudarah en voeren de lezer naar de huidige spanningen die er nationaal en internationaal zijn tussen beide motorclubs. Kortom een fraai boek over een omstreden club.

Bestel het boek nu op Bol.com voor €19,95