Wat is het nou? 44.000 liter vloeistof voor schoonmaakdoeleinden of grondstof voor de partydrug GHB? De nationale recherche ziet de enorme partij GBL die dit najaar in Roden in beslag werd genomen vooral als drugsgrondstof.
Sinds april staat GHB op de harddrugslijst en zijn voorbereidingshandelingen voor het fabriceren voor de drug dus ook strafbaar. De GBL-zaak geldt als een uniek proefproces. Donderdag behandelde de Asser rechtbank een klaagschrift in de zaak.Vaten met 22.000 liter GBl kwamen begin september vanuit China aan in Nederland. Toen de lading in Roden bij de 34-jarige eigenaar van schoonmaakbedrijf Clean Magic arriveerde, greep de nationale recherche in.
De eigenaar ging mee naar het bureau en de partij werd in beslag genomen. In een loods van de man vond de recherche nog eens 20.000 liter GBL.
Overigens: GBL is op zich ook al een drug. In feite is het een zeer hoge concentratie GHB. Het innemen van een theelepeltje vol staat garant voor een euforisch gevoel van een paar uur. Toch is GBL niet verboden.
Volgens de nationale recherche wist de verdachte dat de GBL werd gebruikt voor de productie van de vloeibare GHB, ook vloeibare xtc genoemd ‘rapedrug’ GBl. De recherche zal dat wel moeten aantonen.
Bij het onderzoek naar de handel in grondstoffen voor de drug GHB richt de politie zich nu op rekeningen van de man uit
Roden. Hij zou tonnen hebben verdiend met de handel. Wim de Bruin van de Nationale Recherche bevestigde woensdag het financiële onderzoek.
‘Het onderzoek is nog in volle gang. We zijn aan het kijken hoelang de verdachte al bezig is met de in-en verkoop van GBL en hoeveel omzet hij heeft gemaakt met de handel.’
Mocht L. eerder ladingen met succes hebben doorverkocht dan heeft hij er veel geld mee verdiend. De inkoopprijs per liter van de stof die als grondstof voor GHB wordt gebruikt, bedroeg ongeveer drie euro. Een liter leverde bij verkoop tussen de 60 en 90 euro op. Het doorverkopen van de 42.000 liter had bij een verkoopprijs van 60 euro per liter netto ruim 2,3 miljoen euro opgeleverd.
L. is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog steeds verdachte. Hij wil zijn partij van 42.000 liter terughebben. De man beroept zich op het feit dat bezit van GBL op zich niet strafbaar is. Dat klopt ook.
Donderdag behandelde de Drentse rechtbank een klaagschrift van de advocaat van de Rodenaar. MathieuvanLinde eist namens zijn cliënt de partij terug. De rechtbank heeft de recherche en de advocaat in een besloten zitting aangehoord en neemt binnen drie weken een beslissing over het klaagschrift.
De Rodener GBL-zaak geldt als een soort proefproces: het is de eerste grote GBL-zaak en daarmee uniek. Sinds april staat GHB op de Opiumlijst. Dat betekent dat het treffen van voorbereidingshandelingen voor het fabriceren van de drugs, of betrokkenheid hierbij, ook strafbaar is.
Wat doet GHB met een verslaafde? Lees hier een interview met een student die ‘hooked’ was aan de GHB: 24 uur per dag gebruiken (na volgende pagina nog een keer klikken)