Zwaardere middelen tegen MC’s nodig

De Bandidos
De Bandidos

De politie wil zwaardere opsporingsmiddelen als burgerinfiltranten en kroongetuigen inzetten tegen de outlawmotorclubs. Door de gesloten structuur van de clubs en de geldende zwijgplicht lopen onderzoeken moeizaam.

Dat zegt politiechef Oscar Dros van Noord-Nederland. ,,We lopen tegen de geslotenheid van de clubs aan. Je komt er niet zomaar in of uit. En leden beroepen zich standaard op hun zwijgrecht. De ‘Omerta’ geldt.”

Dat de politie moeite worstelt met de strafrechtelijke aanpak geldt voor heel Nederland zegt Dros nadrukkelijk. ,,Onderzoeken die we deden naar clubleden bevestigen dat ze echt de schijn van onaantastbaarheid hebben.”

Wat betreft Dros is het tijd voor een nieuwe fase in de strijd tegen de outlawmotorclubs als No Surrender en Satudarah. ,,We moeten alle mogelijke middelen inzetten om de geslotenheid te doorbreken. Dus ook kroongetuigen, burgerinfiltranten en het werken met spijtoptanten. Ik ben bereid om een stap verder te zetten. Zijn we dat al aan het doen? Daar geef ik geen antwoord op.”

De politie Noord-Nederland pakte sinds begin 2012 bijna 30 leden van motorclubs op. Het ging in bijna alle gevallen om leden van noordelijke afdelingen. Het totaal aantal geïdentificeerde leden in Groningen, Friesland en Drenthe bedraagt naar schatting van de politie 275.

De 30 werden gearresteerd voor schietincidenten, afpersing, drugsbezit- en handel, wapenbezit, bedreiging en mishandeling. Strafzaken waarbij sprake is van misdrijven die zijn gepleegd in georganiseerd verband en waarbij echt de club als middel is gebruikt, zijn er niet of nauwelijks. Dat erkent Dros ook.

Dros erkent dat huidige aanpak clubs tekortschiet
Dros erkent dat huidige aanpak clubs tekortschiet

,,We zijn er wel van overtuigd dat er veel meer is dan dat we kunnen hard maken. Overigens vind ik de feiten waarvoor we clubleden hebben opgepakt, geen alledaagse feiten. Het gaat wel ergens over.” Dros benadrukt het belang van de bestuurlijke aanpak van ‘outlaws’, naast de stafrechtelijke. ,,Je kunt voorkomen dat clubhuizen worden opgericht en ze sluiten. Dat gaat heel goed”.

Bijzonder is dat uitgerekend Dros de inzet van de burgerinfiltrant opteert. Hij werd in de jaren negentig tijdens de IRT-affaire gehoord als chef van het kernteam Randstad Noord en Midden. Na de affaire werd het gebruik van het burgerinfiltrant verboden. Sinds maart mag het weer. Weliswaar onder scherpe voorwaarden.