Waarom werd Berend Smit doodgeschoten?

Berend Smit uit Dwingeloo

Het programma  Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de moord op Berend Smit (55). Het lichaam van de man uit Dwingeloo werd woensdagmiddag door de Mobiele Eenheid gevonden in een bosperceel vlakbij Spier (Drenthe). Hij bleek te zijn doodgeschoten. Onder wel erg vreemde omstandigheden.

Het is een raar verhaal. De auto van Berend Smit werd op ongeveer drie kilometer afstand van de vindplek van zijn lichaam aangetroffen. Het lichaam lag op circa dertig meter van een wandelpad. Wat bladeren bedekten het stoffelijk overschot. Er is duidelijk geen moeite gedaan om te voorkomen dat het lichaam makkelijk gevonden zou worden.

Zijn wagen was eerder gezien op een parkeerplaats die op steenworp afstand ligt van de vindplek. Een meer logischer plek om de auto te parkeren voor een wandeling.

Eén van de twee hondjes die Smit bij zich had werd op eenzelfde afstand, maar dan de andere kant op gevonden. Bij het zwembad De Paasbergen. De hond zat in een afgesloten, grote bladcontainer. Hij kan daar nooit zelf in zijn gekropen. De andere hond liep los rond.

Langs de bladcontainer is een auto met hoge snelheid weggereden. Aan de sporen te zien is de wagen dwars door de

Het lichaam lag op 30 meter van een druk bewandeld pad

bosjes heengereden. Mogelijk was dit de auto van Smit. Waarom neemt iemand de moeite om een hond in een container te gooien? De container staat ook op een plek waar je niet zomaar langsrijdt. Je moet er echt gericht naar toe rijden.

De dumpplek van het lichaam, de diepe bandensporen bij de bladcontainer en de auto die waarschijnlijk is gebruikt door de dader of daders en zo dichtbij werd gevonden: het straalt allemaal haast uit. Paniek.

Smit had geen crimineel verleden. Voor zover bekend werd hij niet bedreigd door anderen. Zag Smit onbedoeld iets wat hij niet mocht zien en werd hij daarom vermoord? Of heeft iemand hem daar in de bossen opgewacht om wat voor reden dan ook en kennen dader en slachtoffer elkaar? Ik denk het laatste.

Info over Berend Smit of over wat er mogelijk gebeurd is in de bossen bij Spier? Graag mailen naar: mickvanwely@gmail.com