Uitglijder bij boek De Roze Moorden (opinie)

Het boek over homo-moorden

Eind vorige maand verscheen het boek De Roze Moorden van Paul Hofman. Een boek, zoals in de inleiding staat, over zestien moorden waarbij het slachtoffer homo of lesbisch was. Hofman nam ook de moord op Alex Wiegmink (de Posbank moord) in de lijst op. Een foute keuze. Want nooit is vast komen te staan dat de getrouwde Wiegmink een dubbelleven leidde of wat het motief bij de onopgeloste moord was.

De broer van Wiegmink was laaiend. Zijn broer is door de opname van het hoofdstuk ten onrechte als homo bestempeld. Begrijpelijk. Ik zou er ook niet blij mee zijn als mijn vader om het leven zou worden gebracht en de moord zou op worden genomen in een boek dat gaat over homo-moorden. Niet omdat ik me zou schamen voor het feit dat hij homoseksuele gevoelens zou hebben, maar wel als ten onrechte de associatie zou worden gemaakt.

Vanwaar de link tussen Wiegmink en homoseksualiteit? Wiegmink werd in januari 2003 om het leven gebracht. Bezoekers van homo-ontmoetingsplaatsen zeiden hem gezien te hebben. De politie verspreidde daarom pamfletten op homo-ontmoetingsplekken, in de hoop op informatie.

Maar uit het rechercheonderzoek bleek later op geen enkele manier dat Wiegmink homoseksuele contacten had. De moord is ook niet opgelost. Dus evenmin is vastgesteld dat er een homo-gerelateerd motief was. Het homo-aspect in de zaak is zo marginaal, dat de zaak geen plek in dit boek verdient.

De broer van Wiegmink stapte naar een advocaat. In een kort geding eiste hij deze week een publicatie- en verspreidingsverbod. De uitgever besloot het boek uit de handel te halen. De nabestaanden overwegen nu ook een schadeclaim in te dienen bij de uitgever Just Publishers.

De opname van het hoofdstuk over Wiegmink in het boek De Roze Moorden is een slechte en onterechte keuze van de auteur geweest.