Schoenen nekken moordenaar

Marijke Heijltjes
Marijke Heijltjes

Een paar werkschoenen heeft de man genekt die deze week de moord op Marijke Heijltjes uit Oosterwolde bekende. Een rechercheur uit het team dat de moord onderzoekt, herkende ze.

Een 33-jarige man uit Fochteloo zat vast voor een serie overvallen in het Friese Oosterwolde. De Fries werd op 29 maart door klanten en de eigenaar van een winkel in het dorp opgepakt , toen hij een overval wilde plegen.

Rechercheurs verhoorden de overvaller vorige week, toen een leider van het team dat de moord op Marijke Heijltjes (11 september 2012) onderzoekt, binnenkwam. Hij was onder meer geïnteresseerd in de verdachte omdat die met een mes overvallen pleegde. Heijltjes was doodgestoken in de hal van haar huis.

De ogen van de teamleider vielen op de schoenen van de verdachte. Stevige werkschoenen: type bouwmarkt en maatje 43. In het huis van Heijltjes waren afdrukken gevonden van soortgelijk schoeisel.

De onderzoeksleider stuurde ze op naar het Nederlands Forensisch Instituut. Bingo: de schoenen matchten met de sporen in de woning en bloed op kleding van de verdachte bleek bloed van Heijltjes te zijn.

De man uit Fochteloo heeft bekend Heijltjes om te hebben gebracht. Motief: roof. Tientjeswerk. De Fries had geldproblemen en pleegde daarom overvallen. De politie kijkt nog of hij met nog meer inbraken in verband gebracht kan worden.

De bekentenis is een opsteker voor de noordelijke recherche. Er lopen acht moordonderzoeken en alleen in de zaken Heijltjes en Jan Elzinga (Marum, 2012) is een verdachte opgepakt die ook een bekentenis heeft afgelegd. Bij andere moordonderzoeken zwijgen of ontkennen de verdachten. Of er is nog niemand opgepakt.

Andere moordzaken in het Noorden hier