Satudarah: het gevecht om Duisburg

De opgepakte Ali Osman (midden), leider van de chapter in Duisburg
De opgepakte Ali Osman (midden), leider van de chapter in Duisburg

De Duitse politie bracht het clubhuis van motorclub Satudarah en woningen van leden in Duisburg vandaag een bezoekje. Speciale eenheden namen de president van de plaatselijke chapter en een ander lid mee. Gevonden wapens werden in beslag genomen.

Sinds 2009 rommelt het in de Duitse stad. De Angels vechten er tegen aartsrivaal Bandidos en Satudarah. Maar waarom in Duisburg?

In Duisburg opende MC Satudarah in 2012 een chapter. De voornamelijk Molukse 1 % club was eerder in Nederland uit de Raad van Acht gegooid, omdat de bikers contacten onderhielden met de Bandidos. Dat pikten de Angels niet.

In de Duitse stad komen de invloedssferen van de Bandidos en de Hells Angels samen. Deze 1 % outlaw -bikerclubs zijn elkaars rivalen. De Angels controleren het Rheinland en de Bandidos het Ruhrgebied.

In Duisburg broeit het al jaren tussen de Hells Angels en de Bandidos. Nu speelt er ook een conflict tussen de Angels en Satudarah. Satudarah heeft een pact gesloten met de Bandidos.

De Angels vrezen onder andere aantasting van hun monopolie in de rosse buurt. De club regelt hier de beveiliging. Duisburg is ook een belangrijk afzetgebied voor drugs. En wie Duisburg beheerst kan zowel het Rheinland als het Ruhrgebied domineren.

Voor Satudarah, dat vooral in Midden en Zuid-Nederland prominent aanwezig is, ligt Duisburg op steenworp afstand. De stad is 42,3 kilometer van Venlo verwijderd en 116 kilometer van Enschede, van oudsher een belangrijke basis van de motorclub.

De ‘Rockerkrieg’, zoals de oorlog tussen de motorclubs in Duitsland bekend staat, wordt in het openbaar uitgevochten. Rivaliserende clubleden bestoken honken, bars en elkaars woningen met molotov-cocktails en traangasbommen. Ze beschieten elkaar op straat.

Een politiemacht houdt de Bandidos op afstand
Een politiemacht houdt de Bandidos op afstand

De dinsdag gearresteerde president van de Satudarah-afdeling in Duisburg Ali Osman (40) vertelde in maart nog ongegeneerd in Bild dat het einde verhaal is voor de Angels in Duitsland. De rol van de club in Duitsland en heel Europa is snel uitgespeeld volgens Osman.

Overal in  Nederland schieten nieuwe chapters van Satudarah als paddenstoelen uit de grond. Soms worden andere clubs overgenomen, soms plant de club ergens simpelweg een vlaggetje en raapt het daarna haastig wat leden bij elkaar.

De expansiedrift speelt zich ook af op Belgische, Indonesische en zelfs Spaanse bodem. Ook de Angels breiden uit. Het lijkt soms op een spelletje ‘landjepik’ bij de twee. Wie is de grootste?

Justitie in Nederland verdenkt Nederlandse leden van Satudarah van het leveren van drugs en wapens aan de Duitse collega’s. Zo’n tienduizend xtc-pillen en kilo’s hasj.

Bij invallen in Beekbergen, Rotterdam en Amsterdam vond de recherche harddrugs en verpakkingsmateriaal voor harddrugs. De invallen gebeurden op verzoek van de Duitse politie.

In maart werden in Tilburg wapens en hasj gevonden bij een partycentrum waar de motorclub clubavonden hield.  Begin vorige maand pakte de Duitse politie ook al twee leden van Satudarah op met coke, pillen en wiet.

Ook tussen de politie in Noord-Nederland en Noord-Duitsland is contact over Satudarah. De motorclub zou in dit gedeelte van Duitsland ook werken aan netwerken.

Van een paar rotte appels bij Satudarah is geen sprake. De club kan echt niet meer met droge ogen beweren dat slechts enkele leden de wet overtreden. Sinds eind 2010 zijn zo’n dertig leden opgepakt voor witwassen, hennepteelt, wapenbezit, afpersing en mishandeling.

En het zal niet bij deze aanhoudingen blijven.