Lichaam vermoorde coffeeshophouder opgegraven (update)

De coffeeshophouder en drugshandelaar Harry Roo
De coffeeshophouder en drugshandelaar Harry Roo

Justitie heeft de lichaamsresten van de in 1995 doodgeschoten coffeeshophouder Harry Roo uit Groningen laten opgraven. Dit in verband met ‘forensisch onderzoek’.

De opgraving gebeurde deze week in Staphorst, waar Roo ligt begraven. Hij is hier geboren. Politie en justitie bevestigen dat het lichaam is opgegraven voor forensisch onderzoek, om het met nieuwe technieken te onderzoeken. Over de reden voor het onderzoek wordt niets gezegd.

Het is opmerkelijk dat het stoffelijk overschot van Roo is opgegraven. Voor de moord is de Groninger Henk E. kort na de moord opgepakt en uiteindelijk in hoger beroep ook veroordeeld. Mogelijk wordt opnieuw gekeken naar een mogelijke link met de moord op de straatprostituee Antoinette Bont. Die werd in dezelfde week waarin het lichaam van Roo werd gevonden, dood aangetroffen.

Antoinette Bont als tiener
Antoinette Bont als tiener

De politie deed twee jaar geleden onderzoek naar een mogelijk verband tussen de twee moorden. Opvallend is namelijk dat de lichamen van de twee in delen werden teruggevonden. En dat binnen zo’n kort tijdsbestek. In beide gevallen werden de lichaamsdelen verpakt uit het water gevist. Die van Roo in Duitsland en die van Bont bij Winschoten en in het Drentse Roderwolde. Zowel Bont als Roo waren doodgeschoten. De moord op Bont is nooit opgelost.

Het cold case team van de noordelijke politie onderzocht eerder de manier waarop de twee lichamen in stukken waren gesneden en met wat voor voorwerp. Mogelijk is hier opnieuw naar gekeken.

Henk E. heeft eind vorig jaar in een gesprek met mij gezegd dat hij niets met de moord op Bont te maken heeft gehad. Hij is ook bereid om DNA af te staan. Op het lichaam van Bont en op het materiaal waarin ze verpakt was, is DNA gevonden van de vermoedelijke dader. E. heeft in het gesprek ook erkend dat hij Roo destijds ombracht. Een opmerkelijke bekentenis. In hoger beroep ontkende hij dat nog.

Nog altijd zijn er vragen over het aantal personen dat bij de moord op Roo en het wegwerken van zijn lichaam betrokken was. Ook dat kan een reden zijn voor het nieuwe forensische onderzoek.

Vrijdagavond sprak ik met de ex-vriendin van Roo. Ze was stomverbaasd over de opgraving van Roo. ,,Ik ben niet geinformeerd en weet niet waar het over gaat”.

Roo werd eerst vermoord in 1995, waarna de dader en handlangers losgeld eisten van zijn vriendin. De politie gebruikte een zeer heftige verhoormethode bij verdachte Henk E. Die stond bekend als de Zaanse verhoormethode.

UPDATE: op 14 oktober heeft het OM Noord-Nederland bevestigd dat de resten van Roo zijn opgegraven voor onderzoek naar de relatie met de moord op Bont.

Lees mijn eerder geschreven longread over de zaken Bont en Roo: hier