Juweliers onder vuur

Juweliers als doelwit

De Haagse juwelier Ruud Stratmann (46) is vanmiddag neergeschoten bij een overval op zijn zaak. Hij overleed in het ziekenhuis. De daders zijn nog zoek. De juwelier was al eerder overvallen. Stratmann is niet de enige juwelier die de laatste jaren om het leven werd gebracht of zwaar gewond raakte bij een overval.

Op 7 oktober 2010 werd bij een overval op juwelier Hund aan de Jan Evertsenstraat in West, de 66-jarige juwelier Fred Hund beschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Op 15 december 2011 schoten mannen de 53-jarige juwelier Raad Al Khamisi neer bij een overval op zijn winkel Smaragd in Dordrecht. Hij raakte zwaargewond, maar bleef in leven.

Op 23 april 2011 raakte de juwelier Jos Kamerbeek in Nijmegen verlamd toen hij tijdens een worsteling met overvallers in een bouwput viel. Na de achtste overval besloot de juwelier geen allochtonen meer in zijn winkel toe te laten.

Terwijl landelijk het aantal overvallen afneemt, nemen de berovingen van juweliers juist toe. Sinds 2006 is het aantal overvallen op juweliers in Nederland verdubbeld. Tot dat jaar werden er per jaar zo’n 40 tot 45 juweliers overvallen. Vorig jaar werden 94 juweliers beroofd. Een record.

Waarom juweliers? Bij juweliers zijn altijd waardevolle spullen aanwezig en de goudprijs is enorm gestegen. Een overval loont. De verzekeringspremies zijn zo hoog dat veel juweliers, zoals de overvallen juwelier Scheich in Groningen, geen verzekering meer afsluiten.

De goudprijs stijgt

Wat is de oplossing tegen de golf aan overvallen? Dé oplossing bestaat niet. Maar er zijn wel wat mogelijkheden. De politie plaatst in Amsterdam zenders in scooters om de golf aan diefstal tegen te gaan. Ook sieraden bij juweliers zouden standaard met zenders uitgerust moeten worden. De overheid kan de ondernemers hierbij helpen door subsidies te verlenen. Minister Opstelten beloofde eerder proeven te draaien met zendertjes.

Een andere optie is het gebruik van ‘smurfenspray’. Wie de zaak verlaat krijgt een douche van blauwe verf. Deze juwelier in investeerde in stevige vitrines. Helpt kennelijk ook..

De cijfers voor overvallen in het algemeen:

2009: 2898

2010: 2572

2011: 2272

(bronnen cijfers overvallen: KLPD en Verbond van Verzekeraars)