Hoogzwangere Swaniek: gedood of geveld door een afwijking?

Drama in de Star Numanstraat
Drama in de Star Numanstraat

(let op: Benjamin N. is geen verdachte meer: lees hier meer)

Een prachtig vooruitzicht hadden B. N. (41) en Swaniek Wouda dit voorjaar. Zoontje David zou een zusje krijgen. Swaniek was 35 weken zwanger. Maar het liep allemaal anders. Op 23 juni lagen de Groningse en haar ongeboren baby dood in bed.

Stomverbaasd waren familie en vrienden van het echtpaar, toen een dag na de dood van Swaniek haar man N. werd gearresteerd. In één klap van slachtoffer van ongelooflijk leed, naar iemand met de status van moordenaar. Het openbaar ministerie bracht in een persbericht naar buiten dat de therapeut werd verdacht van moord op zijn vrouw en op het ongeboren kindje.

Stellig

,,Dat gebeurde erg snel en met grote stelligheid. De verdenking was meteen moord: dus met voorbedachten rade. Dat vond ik nogal wat”, zegt de advocaat van N., Evert van der Meer van Anker & Anker Advocaten. Het OM baseerde zich op het voorlopige sectierapport en repte over ‘buitengewoon ernstige misdrijven’ die een snelle aanhouding rechtvaardigden.

De overtuiging die politie en justitie hadden, werd niet gedeeld door de rechter. Begin juli liet de rechtbank N. gaan omdat er onvoldoende ernstige bezwaren waren, oftewel onvoldoende bewijs, om hem langer vast te houden. In de tussentijd voerde de recherche gesprekken met familieleden, buurtgenoten en werd de woning van het stel aan de Star Numanstraat minutieus onderzocht op belastende sporen.

Wat heeft het onderzoek opgeleverd? Is er meer dan alleen de conclusie uit het sectierapport? Het openbaar ministerie en Van der Meer houden zich hierover op de vlakte. Ze willen niets zeggen zolang het onderzoek naar de dood van de vrouw loopt.

Hellp Syndroom

N. en zijn advocaat hebben een contra-expertise gevraagd op de sectie. De door hun ingeschakelde patholoog is stellig: Swaniek is geveld door complicaties als gevolg van het Hellp-syndroom. Hellp staat voor haemolyse (bloedafbraak) elevated liver enzymes (leverfunctiestoornissen) low platelets (afbraak van bloedplaatjes). Een bijzondere en complicatie die bij een op de honderd zwangerschappen voor komt en kan leidden tot de dood.

Evert van der Meer (foto: AnkerenAnker)
Evert van der Meer (foto: AnkerenAnker)

De deskundigen van het OM en de verdediging worden het niet met elkaar eens. De rechter-commissaris heeft nu nieuwe deskundigen gevraagd om hun licht te laten schijnen op de doodsoorzaak. Een van hen is expert op het gebied van het Hellp-syndroom. De twee moeten in februari met een rapport komen. Justitie laat weten dat N. nog steeds verdachte wordt van moord op Swaniek en zijn ongeboren kind.

,,Het zal je maar gebeuren. Je verliest eerst je vrouw en kind en daarna pakt de politie je op voor een dubbele moord”, zegt Van der Meer. Zijn cliënt probeert het leven weer op te pakken. ,,Wij hopen op duidelijkheid, maar voor ons is al helder wat die duidelijkheid is”, zegt zijn advocaat.

Het openbaar ministerie Noord-Nederland kan nog niet met zekerheid zeggen of N. ook daadwerkelijk voor de rechter zal verschijnen. Het wachten is op de rapportages.