Holleeders charmeoffensief

Een passage uit een opinieverhaal over Holleeder: (oktober 2012, Dagblad van het Noorden)

Tactisch charmeoffensief
Tactisch charmeoffensief (Mick van Wely)

 

Willem Holleeder werd maandag opnieuw gepakt op verdenking van afpersing. Weinig verrassend. Een half jaar geleden kreeg hij in de media nog alle ruimte voor zijn charmeoffensief. De gepensioneerde ex-boef. Niet dus.

Ik heb me na zijn vrijlating vorig jaar enorm gestoord aan de knuffelstatus die Holleeder kreeg. Een optreden in College Tour, een eigen column, fotosessies met mensen die gezellig wilden poseren met Willem. Er kwam zelfs een duet met  Lange Frans.

Het kon allemaal, want Willem had zijn straf uitgezeten. En de oud-Heineken ontvoerder was daarmee gerehabiliteerd. Weer een gewone burger. Iemand die toch geen gevaar meer zou vormen met zijn hartproblemen. Iemand die wellicht snel zou worden geliquideerd. Kortom, een ex-boef.

Maar Willem strooide het publiek zand in de ogen. Een tactisch charmeoffensief. En iedereen trapte er in.

De Amsterdammer geldt nog steeds als verdachte in het liquidatieproces Passage, Er is weliswaar nog geen vervolgbeslissing genomen, maar toch. Holleeder moet justitie ook nog 18 miljoen euro terugbetalen: de vordering uit zijn eerder ‘afpersproces’.

De topcrimineel bedreigde na zijn vrijlating vorig jaar misdaadjournalist Peter R. de Vries nota bene in zijn eigen huis en is nu opgepakt op verdenking van afpersing.

Holleeders criminele carrière is niet zomaar voorbij. Goed: hij moet nog veroordeeld worden, maar een nieuwe bajesperiode hangt in de lucht. Het kan best nog wel eens lang duren voordat Holleeder opnieuw college geeft in College Tour..