Het einde van de boodschappenman uit de rosse buurt

Moorden gepleegd in een rosse buurt zijn vaak lastige puzzels voor de politie. Zeker als ze in een gesloten setting worden gepleegd. In een ‘peeskamertje’ bijvoorbeeld. Een prostitutiebezoeker met cruciale informatie zal zich niet zo snel melden bij de politie. Die wil liever anoniem blijven. De vaste ‘hang-arounds’ in een buurt zijn vaak terughoudend als ze in het criminele circuit zitten.

Een groeiend stapeltje ‘onopgelost’

Tussen januari 2004 en december 2009 kregen de politiekorpsen van Groningen, Drenthe en Friesland er slechts twee coldcases bij, waaronder de moord op de Friese cafébaas Fokko Werkman in Haule.  De laatste jaren groeit het stapeltje met onopgeloste moord/doodslag/ en vermissingszaken weer.
Belandt de zaak Nico Leeuwe (Groningen) ook bij het coldcase-team van de noordelijke recherche?

De Groninger Nico Leeuwe (65) woonde tegen het prostitutiegebied Nieuwstad in Groningen aan. Deed hij de voordeur van zijn appartementencomplex open, dan stapte hij in de ‘gewone wereld’. Verliet hij aan de achterkant het pand, dan keek hij in het licht van de flikkerende rode lampen. Leeuwe deed boodschappen voor de dames achter de ramen. Hij kreeg een paar euro voor het halen van een zak patat of een doos condooms. De hoeren konden hem waarderen. Leeuwe was naast boodschappenman ook een soort welzijnswerker Een luisterend oor.

Op 16 september vindt de uitbater van een restaurant onder zijn appartement het lichaam van Leeuwe. Gekneveld, in de hal bij de achterdeur. Een misdrijf dus. Hij is niet doodgeschoten of –gestoken. Leeuwe kreeg een hartstilstand tijdens de vermoedelijke overval. Maar wat viel er bij de man te halen? Volgens zijn broers helemaal niets. Een pot met kleingeld misschien. Er werd wel druk gespeculeerd in de buurt. Leeuwe zou bakken geld verdiend hebben met het fokken van bijzondere katten. Maar wat zijn speculaties.

Nu, bijna een half jaar later, is de zaak Leeuwe nog steeds onopgelost. Er zijn verdachten opgepakt, maar tot een doorbraak leidden de arrestaties niet.
Is de zaak niet opgelost omdat de dader of daders van buiten de stad komt/komen en niemand ze kent? Op de avond voor de moord werd een wagen met een Litouws kenteken gezien. Het onderzoek zit vast.

De stapel met recente moord/doodslagzaken in het Noorden waarvoor niemand is veroordeeld, groeit. Hier vier van de meest recente:

Wie weet meer over deze of andere onopgeloste moordzaken? mickvanwely(a)gmail.com