Harde kritiek op corrupte douane

De directeur van de Rotterdamse havenvereniging Deltalinqs haalt snoeihard uit naar de douane in de Rotterdamse haven na een nieuw corruptieschandaal. Dat is volledig terecht. De haven is zo lek als een mandje en dat is zeer zorgwekkend.

Opnieuw is in Rotterdam een douanier uit de haven opgepakt voor corruptie. Hij liet volgens justitie jarenlang containers met drugs door en zou daarmee tonnen hebben verdiend. Vorig jaar was het ook al raak met zo’n foute douanier.

Gerrit G.
Gerrit G.

De corruptie in de haven leidt tot levensgevaarlijke situaties. Zo waren twee liquidaties min of meer het gevolg van het corrupte handelen van ‘Streep’, zoals de vorig jaar gearresteerde douanier Gerrit G. uit ’s Gravenzande door zijn criminele vriendjes werd genoemd. Voor een zoekgeraakte of door de douane ingepikte partij moet altijd iemand boeten.

Verwarring leidt tot stress: met catastrofale gevolgen. Zo was een zoekgeraakte partij coke in de Antwerpse haven het startschot, om maar een passende term te gebruiken, voor de bloedige Mocro-oorlog.

Vorige maand bezocht ik de rechtbank in Rotterdam waar een club ‘uithalers’ terechtstond. Havenmedewerkers die voor duizenden euro’s hand-en spandiensten leveren aan criminelen. Dankzij deze mannen kunnen die de coke uit de haven halen.

Coke in de haven
Coke in de haven

Ze zaten er met een grote smile. Dat hun handelen zorgt voor verrotting van de haven en de economie aantast, interesseert ze geen biet. Uit tapgesprekken bleek hoe makkelijk grote criminelen havenmedewerkers konden ronselen. Eiste iemand meer geld? Oprotten! Voor jouw honderd anderen, werd letterlijk gezegd. Zo makkelijk is het dus.

Terug naar het nieuwe corruptieschandaal. Ik mag hopen dat de politiek zich gaat roeren en een groot onderzoek volgt naar corruptie in de haven. Iedere foute medewerker is er eentje teveel. De Rotterdamse haven mag internationaal niet het imago hebben van een corrupt zooitje, waar criminelen de baas zijn.

Meer over de corruptiezaak en de kritiek van Deltalinqs vandaag (17 maart 2016) in De Telegraaf. UPDATE: Luister hier naar een item hierover op De Nieuws BV. De politiek heeft inmiddels vragen neergelegd bij het kabinet. SP, CDA en PVV willen dat een onderzoekscommissie de corruptie gaat onderzoeken.