Dreiging confrontatie motorclubs kost veel inzet

De 'Bandidos-styraat' in Nieuwstadt
De ‘Bandidos-styraat’ in Nieuwstadt

De Bandidos openden vorige week een chapter in Sittard. Vanwege de dreigende confrontatie tussen clubleden en de aartsrivaal Hells Angels trokken lokale gemeenten en de politie alles uit de kast. De komst van de club zal een zware wissel trekken op politie en lokale overheden in Nederland. Een overzicht  van de maatregelen tot dusver.

De politie start in de week van 17 maart een onderzoek naar de twee aanslagen op Bandidos-voorman Harrie Ramakers in Nieuwstadt

De burgemeesters van Sittard-Geleen en Echt-Susteren beleggen bijeenkomsten met ambtenaren, politiemensen en mensen van het openbaar ministerie om te kijken hoe met de nieuwe situatie moet worden omgegaan

 Als informatie bij de politie binnenkomt over de komst van een grote groep Hells Angels naar Sittard, worden tientallen ME’ers opgetrommeld die een dag in de weer zijn met de Angels

De politie vraagt de Duitse politie om haar op de hoogte te stellen als leden van de Bandidos naar Nederland komen

De woning van Ramakers in de Nieuwstadt wordt dichtgespijkerd

In de straat van de woning van Ramakers is een minimaal een week lang extra surveillance en bewaking door de politie

Voor het gebied rond de woning van Ramakers geldt een noodverordening, waarbij agenten preventief kunnen fouilleren

Eigenlijk is er behalve de twee aanslagen op het huis van Ramakers nog niets concreets gebeurd en toch is er (terecht) enorm geïnvesteerd in veiligheid. Politie en lokale overheden weten op basis van de gewelddadige confrontaties in Duitsland tussen Angels en Bandidos dat ze de spanningen zeer serieus moeten nemen.

In Nieuwstadt is gebleken dat maatregelen nodig zijn, omdat mensen die niets met het conflict te maken hebben, toch min of meer slachtoffer kunnen zijn. Zoals de buren van Ramakers, waar de ruiten uit de sponningen vlogen door de explosies.

Als de Bandidos meerdere chapters openen in Nederland krijgen meer gemeenten te maken met het Sittard- en Nieuwstadt scenario. Zodra lokale overheden en de politie informatie krijgen over een mogelijke confrontatie tussen leden van de motorclubs, moeten ze alles uit de kast trekken. Achteraf concluderen dat er ten onrechte niet is opgetreden, is geen optie.

Als de toestanden in Sittard en Nieuwstadt een voorbode zijn van wat Nederland te wachten staat, krijgen gemeenten en politie het nog knap lastig. Er zou sprake zijn van vier nieuwe vestigingen van de Bandidos in Nederland. Vooralsnog alleen geruchten. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen voor.