De opmars van Satudarah

De expansiedrift van Satudarah

Langzaam kleurt Nederland geel/zwart. Op de website van de omstreden motorclub Satudarah is op een kaart te zien hoe het logo van de club inmiddels in iedere provincie prijkt. De twee belangrijkste ontwikkelingen: de motorclub heeft inmiddels meer chapters dan de concurrent Hells Angels. En Satudarah is een internationale MC geworden.

De laatst geopende posten van de club  zijn die in Veendam, Drachten, Duisburg en Antwerpen. Twintig chapters heeft de Molukse motorclub nu. Of de motorclub in iedere plaats ook een clubhonk krijgt is nog maar de vraag: de overheid probeert de expansiedrift van Satudarah te temperen. Zelfs terug te dringen.

De burgemeester van Veendam, Ab Meijerman, reageerde gisteravond in een telefoongesprek koeltjes op de vestiging van een afdeling in zijn plaats. Misschien ook wel de juiste houding. Eerst maar eens kijken of leden zich daadwerkelijk schuldig maken aan afpersing, intimidatie en drugshandel. Geen oorlogstaal meteen.

Overigens is enige terughoudendheid geboden als het gaat om de chapters die als paddenstoelen uit de grond schieten. Wanneer is er sprake van een echte nieuwe afdeling? Als twee motorliefhebbers een geel-zwart jasje aantrekken? Als er een honk is waar een vlag van Satudarah hangt? Er is nog maar weinig bekend over de omvang van de nieuwe chapters.

Leden van Satudarah zitten vast voor zware geweldsdelicten, afpersing, wapenbezit en drugsbezit. De vraag is of de Hells Angels lijdzaam blijven toezien hoe Satudarah, die banden heeft met aartsrivaal de Bandidos, blijft groeien.