De hoofdrolspelers in de zwembadmoord

De vluchtauto van de zwembadmoord (foto DvhN)

Voor de moord op de Marumer Jan Elzinga (40) zijn nu vijf verdachten opgepakt. Wie heeft volgens justitie welke rol in ‘zwembadmoord’? Een overzicht.

Pascal E. (35) uit Zwolle: eind augustus opgepakt na match DNA-databank: de schutter

Willem P. (44) uit Kampen: eind augustus opgepakt na verklaring Pascal E.: regelde in opdracht van vriendin van Elzinga de schutter

Ludo K. (41) uit Zwolle: eind september opgepakt na verklaring Pascal E. : regelde wapen en reed in vluchtauto

Monique H. (33) uit Marum: vriendin van Jan Elzinga: gaf opdracht voor de moord

Marcel H. (30) uit Twijzel: broer van Monique H.: legde contact met Willem P.

 

Bijzonder is dat weer een DNA-match zorgde voor een doorbraak in een moordzaak. Vorige maand nog leidde een ‘hit’ na een DNA-bevolkingsonderzoek tot de aanhouding van Jasper S. voor de moord Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde (1999).

De aanhouding voor de dubbele moord op Henk Opentij en zijn vriendin Mary Run (1997) uit Amsterdam was eveneens het gevolg van een DNA-match na DNA-verwantschapsonderzoek in de landelijke databank. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries speelde ook een r

Tenslotte werd in het voorjaar een Columbiaan in Spanje opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Nico Leeuwe, de boodschappenman van de Groninger rosse buurt. Vreemd DNA  dat werd gevonden op het lichaam van Leeuwe bleek te matchen met DNA uit de internationale DNA-databank. Dankzij het verdrag van Prün wisselen diverse landen in Europa DNA-gegevens uit van sporen en verdachten.