De Colombiaanse godmother en Gerrit G.

Amerikaanse infiltranten, een spijtoptant en een Colombiaanse ’godmother’. Achter de onderschepte partij coke die de basis was voor het mega-onderzoek naar de corrupte douanier Gerrit G. zit een bijzonder verhaal. Het laat eens te meer ook zien hoe de Rotterdamse haven door criminele wereldspelers wordt gebruikt voor drugssmokkel.

Onderschept
Onderschept

Isabel ’La Tia’ A.-G. (57) heet ze. Bijnaam: La Tia of De Tante. Naar nu pas blijkt was zij het die een belangrijke rol speelde bij het grote transport van 300 kilo coke dat op 9 december  2013 werd onderschept in de Rotterdamse haven.

Een tip over die partij in 2014 was volgens justitie de aanleiding voor de omvangrijke corruptie- , liquidatie en drugssmokkelzaak waarin de douanier Gerrit G. een hoofdrol speelt. De beambte tegen wie justitie onlangs 16 jaar cel eiste, liet jarenlang containers drugs door de haven glippen.

‘La Tia’ vertegenwoordigde volgens justitie in België verschillende machtige cocaïnekartels in Colombia. Een slimme en gevreesde ’onderneemster’ die de schakel zou vormen tussen de Mexicaanse drugskartels, de Colombiaanse drugsleveranciers en klanten in Europa en Amerika.

Queen of cocaine. Het is verleidelijk te denken aan Griselda Blanco. De Colombiaanse drugskoningin die Pablo Escobar het vak leerde en de schakel was tussen Amerika en Colombia voor de cokehandel.

Bestudering van een Europees aanhoudingsbevel voor een Nederlandse verdachte uit december 2013 leert dat Nederland en België in de maanden ervoor contact hadden over La Tia en een pizzabakker uit Zolder, Gennaro B. (44).

Rinus Moerer
Rinus Moerer

La Tia en Gennaro B. waren volgens de Belgische en Italiaanse recherche betrokken bij de invoer van de onderschepte partij coke op 9 december 2013. Die ’toevallige’ onderschepping leidde zo goed als zeker tot de liquidatie van ’fruitboer’ en crimineel Rinus Moerer uit Steenbergen, van wie het bedrijf was waar de coke naar toe ging. De liquidatie was een vergelding voor het verlies.

De Tante en de pizzabakker werden begin dit jaar veroordeeld tot 12 jaar cel voor grootschalige cocaïnesmokkel, waarvan de Rotterdamse onderschepte partij deel uitmaakte. Ook zes Nederlanders werden veroordeeld in deze zaak. Dit was een van de grote organisaties die ervoor zorgden dat Antwerpen en Rotterdam in de laatste jaren werden overspoeld met coke. Een andere is de groep rond de broers Aquino uit België. Ook zij werden dit jaar veroordeeld voor smokkel via Rotterdam en Antwerpen.

Valse start?

Maar nu is er iets aan de hand. Het vermoeden bij advocaten in de douanier-zaak is dat de partij cocaïne in december 2013 helemaal niet per toeval is onderschept, maar al in beeld was na informatie van de Belgen en mogelijk de Amerikanen. Een gecontroleerde aflevering dus, met het doel een organisatie op te rollen.

Volgens de strafpleiters Sanne Schuurmans en Louis de Leon heeft het OM gesjoemeld met de start van het onderzoek naar Gerrit G. De tip over de partij in 2014, volgens het OM de start van het onderzoek, zou gefingeerd zijn. Puur om de werkelijke, mogelijk onrechtmatige aanleiding voor het onderzoek te verdoezelen, zeggen ze.

„Informatie over de daadwerkelijke start van het onderzoek lijkt bewust te zijn weggelaten uit het dossier. Het lijkt alsof die informatie later is ‘witgewassen’ via de tip in 2014. Als het is zoals het lijkt, kan dit een van de ergste opsporingsschandalen worden uit de geschiedenis”, zegt Sanne Schuurmans.

Hij wijst op de datum van het aanhoudingsbevel. Een uitgebreid stuk dat exact een dag na de onderschepping van de 300 kilo werd uitgevaardigd. Kan dat zo snel? Of lag het klaar voordat de partij werd onderschept?

Interessant is wat de Begische collega van de twee zegt. Hij verdedigde de Colombiaanse ‘godmother’.  „De Amerikanen lijken met undercoveragenten en een spijtoptant groot ingezet te hebben op deze operatie. De VS zien de groep rond La Tia als extreem belangrijk, vooral vanwege de gesuggereerde Mexicaanse connectie. Wij vermoeden dat justitie in België gebruik heeft gemaakt van Amerikaanse onderzoeksmethoden die hier niet zijn toegestaan”, zegt de advocaat van de Colombiaanse ’La Tia’, Philip Daeninck.

Als de rechtbank het eens is met de verdediging kan die een streep door het proces zetten. Het OM zal vermoedelijk vrijdag met uitleg komen over de omstreden start. Mogelijk is de uitleg heel simpel: we wisten gewoon niet van het onderzoek in België. Basta. En dat zou heel goed kunnen.

De Mexicanen in Europa

De Europese opsporingsorganisatie Europol ziet met vrees hoe de Mexicaanse kartels steeds meer grip krijgen op de drugshandel in Europa. Ze halen meer dan de helft van de coke uit Zuid-Amerika en doen zaken met Albaneze en Italiaanse organisaties. Coke stroom Europa binnen via vooral Rotterdam, Antwerpen en Italiaanse havens.

Nederlandse criminelen spelen een sleutelrol op logistiek gebied door vooral dankzij corrupte contacten de drugs door de Rotterdamse haven te loodsen. Mede dankzij de door corruptie ’lekke’ haven Rotterdam groeit de invloed van de gevreesde en zeer gewelddadige Mexicaanse kartels in Europa.