Hiv-zaak naar Hof

De advocaat Wim Anker zei het al: de Groninger hiv-zaak is uniek en enig in zijn soort. Wat dat betreft sluit de inhoud van het arrest van de Hoge Raad van vandaag aan bij de eerdere ontwikkelingen.Wéér een verrassende wending.

Mijn boek over de hiv-zaak

De Raad heeft bepaald dat de hiv-zaak door het Hof in Arnhem voor deel opnieuw moet worden behandeld. Het zit ‘m in de causaliteit: het verband tussen de injecties met hiv-bloed en de opgelopen besmettingen.

De Hoge Raad ligt meer op de lijn van de rechtbank, de verdediging en het openbaar ministerie in hoger beroep.  Die hielden het bij pogingen tot zware mishandeling. Mogelijk waren de slachtoffers toch door seks met anderen besmet geraakt.

De Raad zegt: vaststaat dat  de verdachten Peter M. en Hans J. bezoekers van feesten injecteerden met hiv-besmet bloed en dat het hun bedoeling was om de bezoekers te besmetten.  Maar of de slachtoffers zijn besmet door de injecties of door seks met anderen is niet duidelijk.

Het Hof in Arnhem gaat de zaak nu ‘overdoen’. Dat zal niet leiden tot vrijspraak, zoals al her en der in media werd geopperd vandaag. Hoogstens tot iets lagere straffen.

Gevolgen kunnen er ook zijn voor de civiele zaak die loopt. Voor de slachtoffers dus. Als het Hof straks niet bewezen acht dat de bezoekers specifiek door de injecties zijn besmet, kan dat de schadevergoeding van 1,2 miljoen euro in gevaar brengen.

Het arrest van het Hof: arrest