De turbulente carrière van Johannes ‘de Viking’

Een kilo coke en veel wapens

Justitie eiste maandag drieënhalf jaar cel tegen  Johannes V. (57) uit ’t Zandt (Groningen).  Bij Johannes ‘De Viking’ werden een kilo coke, een hennepkwekerij, wapens en dertig kilo zwaar vuurwerk gevonden. V. kent een bijzondere historie. En: hij staat als slachtoffer op de cold case lijst van de noordelijke recherche. Voor een bomaanslag.

De bewoners van ’t Zandt keken in april 2001 vreemd op toen een takelwagen een grote zeecontainer liet zakken naast de woning van Johannes V. De

De thuisbasis van de familie V.

verbazing werd nog groter toen V. even later zijn auto in de container parkeerde. In. Niet naast. Johannes V., vanwege zijn woeste uiterlijk en lange haar ‘ De Viking’ genoemd, was bang voor een nieuwe aanslag op zijn leven na een explosie in november 2000.

De Viking verliet in dat najaar de bajes. Johannes V. had drie jaar vastgezeten voor drugshandel en -smokkel. V. reed ter hoogte van Nunspeet op de A28 toen een daverende knal klonk en de onderkant van zijn auto uiteen gereten werd. Iemand had een bom onder zijn wagen geplaatst.

V. had mazzel en pech. Mazzel omdat hij en zijn 10-jarig zoontje die naast hem zat de aanslag overleefden. Pech omdat hij een voet en onderbeen verloor door de ontploffing. Wie verantwoordelijk was voor de liquidatiepoging  is nog steeds onduidelijk. V. loofde een kwart miljoen euro uit voor de gouden tip.

Sinds de aanslag komt V. de rechtbank binnen rollen in zijn rolstoel. Dat doet hij met enige regelmaat.

In maart 2003 werd V. opnieuw opgepakt. Dit keer omdat hij een explosief zou hebben  geplaatst onder de auto van een ander. De rollen omgedraaid zeg maar. Een wraakactie? Door toeval was de bom niet afgegaan.  Bij V. thuis struikelde de politie over granaten, vuurwapens, hasj en hennepplanten. V. werd in 2004 veroordeeld voor het bezit van de wapens en de drugs, maar niet voor het plaatsen van de bom.

Sommige boeven hebben kinderen die de criminaliteit met de paplepel krijgen ingegoten. ‘Join the family’. Zoon Johan V. van Johannes V. groeide letterlijk op tussen de wietplanten, zakken drugs en wapens. Hij raakte geïnspireerd door pa. Of die het leuk vond is de vraag. Senior zei eens tijdens een kort interview dat hij niet wil dat zijn kinderen geassocieerd worden met criminaliteit.

Zoon werd in zijn tienerjaren meermalen gepakt voor inbraken en geweldsdelicten. Op zijn 23ste stond Johan op de nationale en internationale opsporingslijsten. V. junior had een agent die de sleutel uit zijn auto wilde halen, vijftig meter meegesleurd. De zoon van V. kreeg drie jaar aan de broek voor poging doodslag. Kort na de veroordeling werd V. weer opgepakt voor hennep.

In december 2011 forceerde een stevig bewapend en met schilden uitgerust arrestatieteam de voordeur van de woning van de familie V. in ’t Zandt. ‘Ik dacht, het leger komt eraan’, zei een buurtbewoner later in een gesprek met Dagblad van het Noorden. Ging het om pa of zoon? Het waren dit keer beide die mee werden genomen.

De politie verdacht Johan V. van een grote reeks branden en inbraken. Medeverdachte was een andere bekende uit het dorp: Johnny B.. Regionaal en landelijk bekend als de pyromaan van ’t Zandt. ‘De Viking’ , ook bekend als De Burgemeester, moest mee omdat de politie in de woning wederom bijna de benen brak over wapens en drugs.

De 29-jarige zoon werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Tegen vader werd 3,5 jaar geëist. De oude Johannes nadert de zestig als de rechtbank hem deze straf oplegt en hij de

Johannes V. of: de 'Viking'

bajes verlaat. Is het dan afgelopen met zijn criminele carrière? De vraag is of hij zich door leeftijd laat tegenhouden. Na de bomaanslag liet hij zien dat in ieder geval fysieke beperkingen zijn ambities geen strobreed in de weg leggen.

Hoe zit het eigenlijk met het onderzoek naar de bomaanslag door het cold case team? Weinig nieuws te melden. De aanslag staat nog op de lijst (onder kopje cold case zaken), maar daar is alles mee gezegd. Ik kan me voorstellen dat andere zaken op de lijst hogere prioriteit hebben. Overigens is het bijzonder: een aanslag zonder dodelijk slachtoffer op een cold case lijst. Doorgaans staan er alleen moord- en doodslagzaken op. Soms een ernstig zedendelict.

(Onderaan dit artikel stond aanvankelijk dat Johannes V. tot 3,5 jaar cel is veroordeeld. Maar de rechtbank moet nog uitspraak doen. De fout is inmiddels hersteld.)