Vrouwen in de tbs: een bijzondere groep

Specialist Heidanus over tbs-vrouwen

In de crimerubriek van BNN Today (link onderaan bericht) spraken we donderdagavond met de Groninger advocaat Niek Heidanus (Yspeert advocaten) over tbs-vrouwen. Aanleiding voor het interview was de arrestatie van Lyndia V., voor de betrokkenheid bij boerderijbranden in Drenthe.

Heidanus is gespecialiseerd in tbs. Zijn kantoor staat 200 tbs’ers bij. De vrouwen (in Nederland ongeveer zes procent van de tbs-populatie) vormen een bijzondere groep met specifieke eigenschappen, zoals zelfverminking en borderline. Vaak plegen ze delicten puur om aandacht te krijgen. De vrouwen eisen ook bijzonder veel aandacht van Heidanus.

Luister hier naar het interview van Mick  van Wely en Willemijn Veenhoven met Niek Heidanus (gesprek begint rond 21.10 uur)

Mensen die hun woning dreigen op te blazen

Wekelijks, soms dagelijks dreigen mensen in Nederland hun woning op te blazen. Ze zijn verward. De wanhoop nabij. Ook in de afgelopen weken weer ontstonden gevaarlijke situaties in Groningen, Spijkenisse en Bolsward. De advocaat Heidanus staat in het kader van de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Wet BOPZ) regelmatig mensen bij die psychotisch zijn.

Lees deze eerder gepubliceerde reportage en  deel 2 Advocaat van de dwalenden’ over een turbulente BOPZ-piketweek van de raadsman. Over een patiënt die praat over de duivel die klaarkomt en op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan zijn gedwongen opname. En over patiënten die denken dat commando’s hun huis bestormen..