Producties & optredens

‘Crime is a logical extension of the sort of behaviour that is often considered perfectly respectable in legitimate business.’

ROBERT RICE

Voor recente tv/radio-optredens: zie op deze pagina

Een vierluik over de Haagse ‘godfather’ Piet S.

De Haagse ‘godfather’ Piet ‘De Dikke’ S. (64) is voor mij met afstand de meest fascinerende en slimste crimineel van Nederland van de laatste jaren. Terwijl Ridouan Taghi en consorten zich vooral lieten leiden door wraaklust en emotie, timmerden gewiekste kampers als Haagse Piet S. en Martien R. uit Oss aan een wereldwijd imperium.

S. is simpelweg groter dan andere topcriminelen als Roger ‘Piet Costa’ P , Ridouan Taghi of Rico R. Als hij aan de goede kant van de wet had gestaan, was ‘De Dikke’ al meermalen uitgeroepen tot ‘CEO van het jaar’. Waar de gemiddelde carrière van de ‘Mocro maffia’ kopstukken slechts enkele jaren tot misschien een decennium beslaat, zijn mannen als Piet S. en Martien R. stille krachten in de onderwereld die een veel langere levensduur hebben.

Met mijn collega John van den Heuvel schreven we een vierluik over de Haagse Godfather. En verbaasden ons over zijn stille manier van opereren, zijn uitstekende contacten onder politiemensen en douaniers, en het wereldwijde netwerk. S. deed, althans volgens politie en OM, in alles. Van lachgas tot ladingen van vele tonnen cocaïne. En in het dossier Taxus naar zijn organisatie zit slechts één geweldsdelict waarvan hij wordt verdacht.

Hier is de vierluik te lezen. Het zijn de eerste onthullingen over S. kort na zijn aanhouding en geschreven in december en januari op basis van dossierstukken en gesprekken met bronnen binnen politie en justitie en de onderwereld. Naast de verhalen is hier de uitzending van ons misdaadprogramma Crime Desk te zien, met een reportage over S. Veel leesplezier (helaas alleen mogelijk voor Telegraaf-abonnees).

Een monsterverbond met Satudarah

Het mega-coketransport

In iedere haven een corrupt contact

Undercover nekte bende Piet S.

 

MISS PODCAST (NPO)

Met de billen bloot bij Mischa Blok op 11 maart 2021 in de Miss Podcast (NOP1).  Over  jeugdzonden, ambities, goeie en slechte misdaadjournalistiek, vastbijten in zaken, vrouwen cijfers geven als tiener en mijn lievelingsmuziek.

 

 

https://www.nporadio1.nl/podcasts/miss-podcast/979557-288-mischa-in-gesprek-met-mick-van-wely

 

Videoland: De jacht op de Mocro maffia

 

 

 

 

Nu op Videoland: twee seizoenen van de spannende serie Jacht op de Mocro Maffa. Unieke reportages en interviews en boordevol research gebaseerd op de strafdossiers en na gesprekken met betrokken van politie, justitie, advocatuur en uit de onderwereld. In seizoen 1 duiding door de misdaadjournalisten Paul Vugts en Mick van Wely. In seizoen 2 door Mick van Wely. HIERKIJKEN

 

 

Poolse supermarkten werden in december 2021 in Brabant en Noord-Holland bestookt met explosieven. Vier ontploffingen zorgden voor grote schade. De getroffen eigenaar zei in De Telegraaf dat hij er vanuit gaat dat een concurrerende keten van Poolse supermarkten achter de aanslagen zit. Bij Beau duiding over de bommencampagne.

 

PODCASTLUISTEREN

Podcast ‘Rauw’ met Ruud de Wild.

 

Interview door Jörgen Raymann voor BNR. ‘Mick van Wely volgt als misdaadverslaggever van De Telegraaf de criminelen op de voet. Soms met gevaar voor eigen leven. Waarom is misdaadjournalistiek zijn leven geworden? Wat is het belang van zijn stukken in de ‘misdaadkrant’? En welk verhaal gaat hem echt aan het hart? Gaat hij dan voor grote processen als het Marengo-proces, de ‘foute douanier’ of toch voor onopgeloste moordzaken op onschuldige tieners?’

 

 

Lijst is tussen  2016 en december 2020 niet meer bijgewerkt

Hieronder vindt u een selectie van producties en interviews in en voor De Telegraaf, De Nieuws BV (radio 1), EenVandaag, Eén op Eén, EditieNL, RTL Boulevard , Jinek, Pauw, RTL Late Night en Dagblad van het Noorden.

Het Heulmeisje

site editienl logoVeertig jaar na de vondst van het lichaam van een meisje op een parkeerplaats bij Maarn, krijgt de politie een kans om te achterhalen wie dit ‘Heulmeisje‘ was. En mogelijk zelfs wie de jonge tiener vermoorde. EditieNL besteedde aandacht aan deze ‘moeder der cold case zaken’ en rechercheurs die zich stukbijten in onopgeloste moordmysteries. Meer over het Heulmeisje en cold case zaken in De Telegraaf: Heulmeisje nieuws & Coldcase interview

Burgerparticipatie ouderwets

site editienl logoDe recherche in Amsterdam besloot om Facebook in te zetten in het onderzoek naar de lugubere moord op Nabil Amzieb in maart 2016. Dat klinkt erg vooruitstrevend. Maar is dat zo? De politie mag wel een beetje meer met de tijd meegaan als het gaat om het betrekken van burgers bij de opsporing, vindt EditieNL.

Levenslang op de schop

nieuws bvOud VVD-leider Frits Bolkestein pleitte in februari 2016 voor een opfrisbeurt van het Wetboek van Strafrecht wat betreft levensdelicten. Hij had kritiek op de tenuitvoerlegging van de straf levenslang. Levenslang-specialist Mick van Wely en nabestaande in een levenslangzaak Dorien Oudshoorn discussiëren samen met de advocaat Sydney Smeets over de ultieme straf.

Moordservice op wielen

Het onderzoek 26Koper naar een groep verdachten die op grote schaal liquidaties zou voorbereiden en uitvoeren, geeft een inkijkje in de wereld van afrekeningen en wapenhandel. De groep gearresteerden verdachten zou werken voor een club criminelen die volgens het OM een jaaromzet van ruim 20 miljoen euro had. Mick van Wely en John van den Heuvel volgen het zeer omvangrijke onderzoek op de voet en schreven meerdere primeurs en achtergrondverhalen over de zaak. Blijf het nieuws volgen bij De Telegraaf!

Golf aan drugslabs

JinekDe laatste jaren worden steeds meer drugslabs opgerold in Zuid-Nederland. De pillen en poeders gaan de grens over, maar worden hier ook flink geconsumeerd. Mick van Wely praat bij Jinek met Taskforce-voorzitter Peter Noordanus en Landelijke Eenheid-hoofd Wilbert Paulissen over de productie van synthetische drugs.

De paardenbeul

nieuws bvWaarom is de paardenbeul nog steeds niet gepakt? (NieuwsBV): een interview met de recherchechef die belast is met de paardenmishandelingen in Nederland (12/12/2014).

De motorbendes in het Zuiden

Meteen nadat de motorclub Bandidos in maart 2014 een chapter opende in Sittard, was het raak. Het huis van de president in Nieuwstadt werd bestookt met bommen en ook in andere plaatsen waren leden van de aartsrivaal van de Hells Angels doelwit. Mick van Wely en Felix Meurders praten in DeNieuwsBV met Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren (29/12/2015)

De straf levenslangeenvandaag

De PvdA komt in januari 2015 met een voorstel voor een tussentijdse toets voor levenslang gestraften. Een vast toetsingsmoment zoals andere landen ook hebben. Om te beoordelen of een gedetineerde eerder en onder voorwaarden vrij kan worden gelaten. EenVandaag maakte deze reportage (07/01/2015).

Cees S.: de onverbeterlijke drugsprofessor

eenvandaagDe productie van xtc en amfetamine is booming in Zuid-Nederland. Cees S. uit Waalre is één van de mensen die door drugshandelaren wordt gekoesterd, omdat hij de kunst van het produceren beheerst. Hij werd opgepakt voor betrokkenheid bij het grootste lab dat ooit in Europa is ontdekt. EenVandaag maakte een reportage over S. (14/01/2014).

‘Bonnie & Clyde’: een gevaarlijk duo

jinekNa twee ontvoeringen (Meppel en Echten) en een schietpartij (Enschede) in februari 2014 volgde een ongekende klopjacht door honderden politiemensen op Enise B. en Marcos van der P., die al snel de naam ‘Bonnie & Clyde’ kregen. Mick van Wely vertelt bij EénopEén met Eva Jinek (27/02/2014).

Levenslang bij Late Night

In 2013 verscheen het boek Levenslang van Mick van Wely. In het programma RTL Late Night vertelt de auteur over het boek en de straf.

De Kale en De Turk: afpersers

dvhnFreddie L. en Veda B. vormden een afpersingsduo dat in het Noorden opereerde en veelvuldig de landelijke pers haalde. Uiteindelijk werden de twee in hoger beroep tot 4 jaar cel veroordeeld. Veda B. kreeg na zijn vrijlating tijdelijk een gebiedsverbod voor het gehele Noorden. Lees de tweeluik: Fairplay 1 en Fairplay 2

Ouderdoding: het ultieme delict

In oktober 2010 sloeg een 17-jarige jongen uit Haren zijn moeder met een hockeystick dood. Ouderdoding: het gebeurt maar een paar keer per jaar. Professor Frans Koenraadt (Utrecht) schreef een proefschrift over het fenomeen. Deze bijlage gaat over de Harener zaak en ouderdoding in het algemeen. Ouderdoding: het ultieme delict

Cold Case zaken: de gouden tip die nooit komt

Cold case zaken spreken tot de verbeelding. Het mysterie rond de onopgeloste moord, de nabestaanden die vol vragen zitten en de rechercheurs die tobben met ontbrekende puzzelstukjes. Een rechercheur in opleiding deed onderzoek naar de rol die media spelen bij cold case zaken. Over de gouden tip die nooit komt. Cold case deel 1 en Cold case deel 2

Het Laatste Woord in de rechtbank

Het is maar een fractie van een rechtszaak, maar de minuten waarin een verdachte zijn laatste woord uitspreekt leiden vaak tot heftige reacties. Bij verdachte, slachtoffers en nabestaanden. Welke belang hechten advocaten aan het laatste woord van hun cliënt en hoe bereiden ze de verdachten voor op dit onderdeel? Het Laatste Woord

Lijken in tassen

In de zomer van 1995 werden in Groningen en Duitsland de lichaamsdelen van een ontvoerde coffeeshophouder en een prostituee gevonden in tassen. Ze waren gedumpt in het water. De lichaamsdelen waren op identieke wijze verpakt en in stukken gesneden. Was er een verband tussen de twee onopgeloste moorden? Lijken in tassen

Dorpsmoord zonder verdachte

Een gruwelijke moord in een klein Groninger dorp. Onopgelost. Wie bracht mevrouw Heeminga om het leven en waarom? Uit haar woning was niets verdwenen. Behalve een onbenullig kruisje.. Dorpsmoord zonder verdachte

Cluedo for real

Kent u het spel Cluedo nog? De noordelijke recherche liet mensen net als bij het bordspel meedenken over de moord op Nico Leeuwe: de boodschappenman van de Groninger rosse buurt. Voor de moord werd in april 2012 een verdachte opgepakt. Cluedo for real

Prostitutiemoorden

In Nederland zijn tientallen moorden op prostituees onopgelost. De vrouwen zijn vaak op beestachtige wijze omgebracht. Groningen kende vooral in de jaren negentig veel prostitutiemoorden. Prostitutiemoorden

De moord op Joshua Bathoorn (toenmalige vriend van fotomodel Kim Feenstra)

De mediabelangstelling was groot voor de stille tocht die werd gehouden na de moord op Joshua Bathoorn in augustus 2009. Dat Bathoorn de vriend was van fotomodel Kim Feenstra speelde daarbij ongetwijfeld een grote rol. Arron B. werd begin 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel voor de moord. Waarom werd Joshua vermoord? Joshua Bathoorn

Opinie: oorlogstaal tegen de Hells Angels en Satudarah

Opstelten kondigde begin 2o12 de oorlog aan criminele motorbendes. Begrijpelijk, omdat tal van leden zich schuldig maakten en maken aan misdrijven. Maar veel grote zaken van justitie flopten. Eerst daden dan woorden? Hells Angels opinie