Een tas met een gruwelijke inhoud

bont 4Naar aanleiding van een concrete tip over een van de meest gruwelijke en fascinerende coldcase-moorden, ben ik opnieuw in het dossier Antoinette Bont (24) gedoken. Antoinette of ‘Saskia’ was een tippelaarster van wie de afgehakte ledematen en de romp in de zomer van 1995 in Groningen en omgeving op verschillende plekken werden gevonden. Het is de zaak die mij precies twintig jaar bezighoudt. Naar aanleiding van de tip zoek ik naar mensen die mogelijk meer weten over de dader. Wie helpt? (lees onderaan de vragen!)

In 1998 liep ik als student journalistiek stage bij  de stadsredactie van het Nieuwsblad van het Noorden (het huidige Dagblad van het Noorden). De eerste moordzaak waarmee ik als journalist te maken kreeg, was de onopgeloste moord op Antoinette Bont. Groningen kampte die jaren met een forse lijst onopgeloste moorden, die steeds langer werd. Onder de slachtoffers waren veel prostituees, waaronder Antoinette. Tippelnaam ‘Saskia’.

Bont tattooIn de nacht van 26 juli op 27 juli 1995 werd Antoinette voor het laatst gezien op de tippelzone aan de Praediniussingel in Groningen. Ze stapte in een rode auto, vermoedelijk een Honda Civic, waarna de nacht haar opslokte. Vier dagen later dook ze letterlijk weer op. Op 31 juli zagen twee mannen een pakket drijven in het Winschoterdiep ter hoogte van Zuidbroek, een kleine 25 kilometer ten oosten van Groningen. In het pakket zat een romp die beschoten was. Talloze kleine kogeltjes hadden zich in het vlees geboord. Een tattoo van haar pooier Lucas maakte duidelijk dat het ‘Saskia’ betrof, die als als vermist was opgegeven.

bont rompDrie dagen later deden twee jongens in Drenthe een uiterst lugubere vondst. In het Peizerdiep, aan de rand van het Drentse Roderwolde, visten ze een sporttas uit het water met daarin afgehakte ledematen. Ook deze lichaamsdelen bleken van de prostituee te zijn. Roderwolde ligt op circa 25 kilometer ten westen van Groningen. De wateren stonden niet met elkaar in verbinding.

bont tas handDe Groninger recherche besloot tot een opmerkelijk onderzoek, dat qua massaliteit is te vergelijken met huidige dna-onderzoeken onder de bevolking zoals bij de moord op Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen. Omdat de ledematen van Bont in een sporttas werden gevonden die door de energiemaatschappij Edon (het huidige Essent) als kerstcadeau in december 1994 aan het personeel was geschonken, liet de politie bijna 4000 Edon-medewerkers met hun tas naar het bureau komen.

bont knipsel rooNog nooit had de politie in Nederland zoveel mensen rechtstreeks betrokken bij een rechercheonderzoek. Het tassenonderzoek kreeg landelijke enorm veel aandacht. Het was een unieke actie. Zeventig eigenaren hadden de tas niet meer: ze waren ‘m kwijt of hadden het cadeau weggegooid. De groep was te groot en daarmee bloedde de tassenactie dood.

Er is sinds 1995 in allerlei richtingen gezocht. Mogelijk, zo dacht de recherche, was Antoinette slachtoffer van een bekende seriemoordenaar zoals Willem van Eijk of de Britse John Sweeney. Uitvoerig is ook onderzocht of er een connectie was met een moord op een coffeeshophouder waarvan het lichaam op dezelfde manier was verpakt.

Ik heb altijd geloofd in de ‘Edon-connectie’. Er zijn namelijk meer Edon-sporen in de zaak. En ook de nieuwe tip wijst deze kant op. Bij het Peizerdiep was een dag na de verdwijning een busje van de Edon gezien. De werkauto kwam van een vestiging in Assen.

Bont brug roderwoldeDe siersteen die was vastgebonden aan de romp van Bont was er eentje van het type dat werd gebruikt in en naast een gebouw van het energiebedrijf aan de Bloemsingel in Groningen. Hier was toen een methadonpost voor heroïneverslaafden gevestigd. Ook Antoinette Bont haalde hier haar ‘meet’.

Het hoofdgebouw van de Edon was gevestigd aan het Winschoterdiep. Hetzelfde water waarin de romp was ontdekt. Ook het soort spullen waarin de lichaamsleden verpakt waren, werd gebruikt door Edon-medewerkers.

De moord op Bont is na 20 jaar nog steeds onopgelost. De ouders van Antoinette zijn overleden. Haar nichtje bij wie Antoinette zeven jaar in Kaatsheuvel woonde, leeft nog wel. We hebben af en toe contact. ,,Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven” , zei ze deze maandag toen ik haar belde. Ze hoopt nog steeds vurig dat de moord wordt opgelost. Ik heb het haar ooit beloofd: de zaak zal ik nooit loslaten.

En daarom nu opnieuw een poging. Wie denkt mee? Wie weet meer? Lees veel meer over het dossier Bont hier: dossier Bont. Of bekijk een uitzending van Peter R de Vries (deel1 en deel2) over de zaak. En lees deze vragen:

  • wie werkte in de jaren negentig bij de Edon in Groningen en heeft wellicht informatie over een bepaalde medewerker die destijds over een motor beschikte, reed in een rode auto (waarschijnlijk een Honda Civic) met een zwarte balk achterop en vanwege zijn functie toegang had tot verschillende locaties van de Edon en mogelijk werkplaatsen? Het zou een beheerder kunnen zijn geweest
  • heeft een medewerker zich destijds verdacht gedragen na de oproep om met de tas naar de politie te gaan?
  • heeft iemand ooit iets verteld over zijn betrokkenheid bij de moord?
  • is iemand destijds getuige geweest van het dumpen van de tas met de ledematen en het pakket met de romp, die zich nog niet gemeld heeft bij de politie?
  • het is goed mogelijk dat de dader inmiddels dood is: wellicht zijn er kennissen die meer weten of vermoeden en voor wie het nu makkelijker is om naar buiten te treden
  • was er in de prostitutiewereld in Groningen een klant bekend die werkte bij de Edon en zich mogelijk agressief gedroeg en/of reed in een rood autootje (waarschijnlijk een Honda Civic)?
  • heeft iemand uit de drugs- of prostitutiewereld of verslavingscircuit uit de jaren negentig in Groningen wellicht iets gehoord over een mogelijke verdachte?
  • Bont groeide op in de Korrewegwijk in Groningen. Mogelijk woonde de dader hier in de buurt en kende hij haar. Mogelijk kwam hij daarom ook veelvuldig bij de Edon-locatie aan de Bloemsingel. Werkte er iemand bij de Edon destijds die in de Korrewegwijk woonde? En had deze persoon wellicht een connectie met Peize of de directe omgeving (groeide hij daar op, of had hij er een vriendin of familie?)

Alle serieuze tips zijn welkom en worden discreet behandeld. Anoniem via hier of anders graag mails naar m.van.wely@telegraaf.nl. Help mee om de moord op Antoinette Bont op te lossen!!!