Verdachte van zwembadmoord is wietcrimineel uit Kampen (UPDATE)

Jan Elzinga werd op tien juli letterlijk van zijn fiets geschoten (foto DvhN)

(ZIE HIER update: Vriendin Elzinga opgepakt)

Het lijkt er steeds meer op dat een geschil in het drugscircuit op tien juli leidde tot de liquidatie van Jan Elzinga (40) uit Marum. De 44-jarige man uit Elburg die de politie voor de moord eind augustus oppakte, is namelijk Willem P. Een man die al jaren in de hennep zit, blijkt uit eigen onderzoek en een tip.

P. komt eigenlijk uit Kampen. Hij bestierde er recent nog een kunstgalerie aan de IJsseldijk.Volgens de buren is de locatie verwaarloosd en stapelt de post zich op. De site van de glaskunstenaar is nog steeds in de lucht. Alleen de telefoonnummers geven geen gehoor meer.

Misschien was de galerie een dekmantel. Feit is wel dat mensen uit Kampen die P. goed kennen, de man omschrijven als een intelligent en kunstzinnig persoon. P. moet een creatieve man zijn. Handig met glas.

Groene vingers heeft P. dus ook. In 2004 veroordeelde de Zwolse rechtbank de man nog tot vier jaar cel voor grootschalige wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. Geen misselijke straf voor een wietboer. Hij kreeg een flinke ontnemingsvordering aan de broek. Van de vordering bleef slechts 25.000 euro over.

P. trok na het uitzitten van zijn celstraf door Nederland. Zo kwam hij ook in Winschoten, Groningen en Kommerzijl. De laatste plaats ligt op twintig kilometer van Marum, de woonplaats van Jan Elzinga. Op de dag van zijn aanhouding was P. in de Handelsstraat in Kampen, maar hij woonde in Elburg.

In Marum werd kort voor de liquidatie van Elzinga een grote wietkwekerij opgerold. De recherche stelde aan bekenden van Elzinga vragen over zijn mogelijke betrokkenheid bij de handel in drugs. Rechercheurs vroegen ook specifiek naar hennep.

De Marumer is overigens niet alleen met de handel in drugs in verband gebracht, maar ook met de illegale handel in motoronderdelen. Hij werkte voor een motorsportbedrijf.

De IJsseldijk in Kampen waar Willem P. een galerie bestierde.

Voor de moord op Elzinga zitten nu drie mensen vast. Naast Willem P. zijn dat twee mannen uit Zwolle. In ieder geval twee van de drie hebben een verklaring afgelegd. Dat één van de verdachte op de praatstoel zit, blijkt uit het feit dat hij de plek aanwees waar het wapen werd gedumpt.

Maar wie had welke rol bij de liquidatie? En zijn alle bij de moord betrokken personen nu gepakt? Politie, justitie en advocaten houden nog steeds de kaken stijf op elkaar. Kennelijk zijn er nog een hoop vragen.

Meer over Elzinga: hier en vandaag in Dagblad van het Noorden

TIPS/INFO? mickvanwely@gmail.com

UPDATE: De advocaat van Willem P., Evert van der Meer van Anker & Anker advocaten, liet woensdag weten dat zijn cliënt iedere betrokkenheid bij de liquidatie van Elzinga ontkent. Dit naar aanleiding van de publicatie in Dagblad vh Noorden en op deze site. De persverklaring staat op de website van het kantoor. Van der Meer wilde eerder niet reageren op de aanhouding van P.