(zie update onderaan)
Vrijdag (11 mei) bepaalt de rechter-commissaris in Assen of Lyndia V. (39) langer vast blijft zitten voor de Drentse boerderijbranden. Branden die de provincie al een jaar in de greep houden. Richtte de seriebrandstichter van ’t Zandt zich op leegstaande objecten, in Drenthe werd brand gesticht in rietgedekte boerderijen met mensen erin. Andere koek dus. Twee maal eerder kreeg V. tbs. Een bijzondere vrouw met een even opmerkelijke staat van dienst.
De vrouw werd in 1996 veroordeeld voor zes branden in Flevoland. Allemaal branden in clubhuizen. Verenigingsgebouwen. Dat was niet het enige. Lyndia V. vernielde in Lelystad meer dan 5o0 auto’s. Van vijftig stak ze de banden lek of knipte ze de remleiding door. Levensgevaarlijk. V. kreeg een jaar cel en tbs opgelegd. V. werd zes jaar verpleegd. In de kliniek probeerde ze meermalen zichzelf van het leven te beroven.
In 2003 verliet V. de kliniek en trok ze in bij haar ouders in Weerdinge (Dr). Dat ging aanvankelijk, voor zover bekend, goed. In het najaar van 2004 braken om de paar weken branden uit in de Drentse gemeente Borger-Odoorn. Het ging voornamelijk om branden in bossen. Theehuizen, gebouwen van sportverenigingen en auto’s gingen in vlammen op. Het was V. die ze overgoot met benzine en aanstak. Soms hield de vrouw gewoon alleen een aansteker onder het riet waarmee een dak was gedekt.
De Drentse meldde zichzelf in januari 2006 bij de politie. ‘Dieren en mensen horen niet thuis in bossen’, zo verklaarde ze haar gedrag tijdens de verhoren. In de rechtbank zat V. dat najaar met tape om de polsen en een voet in het gips. Ze had zelfmoordpogingen ondernomen. Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat V. ontoerekeningsvatbaar was.
Haar belangrijkste eigenschappen volgens de gedragsdeskundigen:
intelligent / leidend aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis met vooral bordeline kernmerken als identiteitszwakte, ernstige zelfverminking, een sterke neiging tot idealiseren en devalueren, sterke prikkelbaarheid en inadequate woede-aanvallen / narcistische kenmerken, zoals grootheidsfantasieën, verhoogd eigengevoel en manipulerend gedrag / theatrale kenmerken als egocentrisme, onechtheid / antisociale kenmerken / kan woede niet afreageren en adequaat uiten / geen eigen ziekte-inzicht / legt iedere vorm van verantwoordelijkheid buiten zichzelf / grote kans op recidive
Een fascinatie voor vuur? Daar wordt in de rapportage niet over gerept. De fascinatie voor vuur maakt dat iemand een pyromaan genoemd mag worden. Oneerbiedig gezegd is V. wel behoorlijk in de war. En intelligent: een gevaarlijke combinatie en niet gebruikelijk bij seriebrandstichters. Die zijn doorgaans niet slim. V. kreeg eind september 2006 vier jaar cel en tbs opgelegd. Aan de tbs was een maximum gesteld van vier jaar.
Een reden voor het feit dat de rechtbank in 2006 een maximum stelde aan de verpleging is omdat Lyndia V. alleen gevaar veroorzaakte voor goederen en niet voor mensen. Anders was tbs voor onbepaalde tijd wel mogelijk geweest.
V. kwam begin 2011 weer op vrije voeten. Sindsdien zit ze in een open, forensisch psychiatrische kliniek in Drenthe. In maart 2011 ging een rietgedekte boerderij in Eext in vlammen op. In juni eentje in Anderen. En daarna volgden nog tien boerderijen. De laatste twee brandden in Rolde en Gieten af. Op dinsdagochtend 8 mei werd Lyndia V. opnieuw opgepakt.
De vraag is waarom V. niet eerder werd opgepakt. Je mag toch aannemen dat de politie nadat duidelijk werd dat er een seriebrandstichter actief was, een lijstje heeft gemaakt met daarop alle in Drenthe veroordeelde, serieuze seriebrandstichters. Dan is het een kwestie van iemand goed in de gaten houden. Politie en justitie hebben in ieder geval wel wat uit te leggen.
Ik heb nog even gekeken naar eerder, in Drenthe veroordeelde brandstichters. Daar zaten ook personen tussen die rietgedekte boerderijen uitkozen. Het is heel goed mogelijk dat V. niet het ‘alleenrecht’ had op de boerderijen die in het afgelopen jaar verwoest werden. Als ze al schuldig wordt bevonden aan branden.
UPDATE: Lyndia V. is vrijdagmiddag 11 mei vrijgelaten. De rechter-commissaris vond dat er niet genoeg lag tegen de vrouw om haar langer vast te houden. Justitie benadrukt dat ze nog steeds verdachte is.