Spannend boek over ontvoeringen

Spannende verhalen over ontvoeringen
Spannende verhalen over ontvoeringen

Vraag iemand een bekende ontvoering te noemen en het gaat al snel over de Heineken-kidnap. Maar er zijn meer spectaculaire en trieste voorbeelden van vrijheidsberovingen waarbij losgeld werd geëist.  Sjerp Jaarsma schreef een fraai boek over dit type misdrijf.

In Kidnapping & Losgeld beschrijft Jaarsma gedetailleerd 17 ontvoeringen in binnen- en buitenland. Spraakmakende ontvoeringen in Nederland zijn die van Toos van der Valk, Gerrit-Jan Heijn en Maurits ‘Maup’ Caransa.

Soms zitten er spijkerharde criminelen achter ontvoeringen, soms schlemielen. De ontvoering van Van der Valk werd uitgevoerd door Italianen die in deze tak van criminaliteit gespecialiseerd waren. Achter de kidnap van oud-premier van België, Paul van den Boeynants zaten leden van de Bende van Hamers. Criminelen die rovend en schietend door België trokken en beschouwd werden als staatsvijanden.

Jaarsma weet alles van de Heineken-ontvoering. Daar staat hij om bekend. Maar ook bij de beschrijving van de andere kidnaps laat hij zien geen genoegen te nemen met algemeenheden en feiten die allang bij iedereen bekend zijn. Het boek leest plezierig en de verhalen zijn spannend geschreven.

Het voorwoord is geschreven door Peter R de Vries. Ooit zelf eens slachtoffer van een ietwat sullige ontvoering, die hij in Kidnapping & Losgeld uitvoerig beschrijft.

 

 

 

 

spannend en goed gedocumenterd boek over