Mesdagkliniek worstelt met lastige groep tbs’ers

Veel incidenten in de Van Mesdag (foto: DvhN)
Veel incidenten in de Van Mesdag (foto: DvhN)

GRONINGEN De directeur van de FPC Dr. S. van Mesdagkliniek zegt erg in de maag te zitten met de reeks incidenten in de kliniek in de afgelopen tijd.

Volgens Harry Beintema is mogelijk de toename van het aantal patiënten met een complexe problematiek hier debet aan. ,,Ik vind het heel erg wat er is misgegaan. Wij zitten er behoorlijk mee. Dat heb ik ook intern laten merken.”
Een patiënt wordt ervan verdacht in december een vrouw in Groningen tijdens onbegeleid verlof te hebben verkracht. Een andere patiënt werd door drie medebewoners ernstig mishandeld. De tbs’ers zouden mogelijk onder invloed zijn geweest van drugs of alcohol. In het weekend van 3 januari werden methadon en medicijnen gestolen uit een kast, afgelopen zondag woedde kort een brandje in het complex.
Beintema: ,,Het is moeilijk vast te stellen wat de reden is van de incidenten. Onze interne onderzoekscommissie onderzoekt de drie belangrijkste incidenten. De vaste kern is aangevuld met twee deskundigen van buitenaf. Dat is belangrijk: we willen niet alleen ons eigen vlees keuren.”
Er zijn ook al maatregelen genomen. Bij patiënten werd bij doorzoekingen van hun verblijf restanten van de gestolen drugsvoorraad aangetroffen. ,,We hebben de intensiteit van controles opgevoerd. Op de kamers van patiënten, maar ook controles van mensen die in en uit de kliniek gaan. Dat wringt. Aan de ene kant willen we een vrij behandelklimaat, aan de andere kant moeten we meer controleren. De problematiek van de bewoners verandert niet door meer controles.”
Beintema wil niet op de uitkomst van de onderzoeken vooruitlopen, maar denkt dat de oorzaak van de opeenstapeling van incidenten mogelijk ligt in een groter geworden groep patiënten met complexe problematiek.
,,We hebben meer mensen die verstandelijk beperkt, verslaafd, jong en impulsief zijn en een persoonlijkheidsstoornis hebben. Deze groep heeft invloed op het klimaat in de kliniek.”
De Raad van Toezicht van de Van Mesdagkliniek wilde niet reageren op de incidenten.